Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Inspirací pro plastový létající talíř byly vyhozené plechy na pečení

Inspirací pro plastový létající talíř byly vyhozené plechy na pečení
Ústecký psí festival, kvalifikace mezinárodní soutěže v dog frisbee | zdroj: Profimedia

S blížícím se létem možná tu a tam někdo na chvilku odloží chytrý telefon a tablet a půjde si ven házet létajícím talířem. Od narození vynálezce této oblíbené hračky letos uplynulo sto let.

Všechno to začalo tím, že pekařství Frisbie Pie Company prodávalo od roku 1871 na východním pobřeží USA koláče a dorty a kulaté plechy na jejich pečení končily v odpadu.

Ve dvacátých letech minulého století pár školáků zjistilo, že se těmito vyhozenými formami dá skvěle házet. Brzy to od nich odkoukali i studenti nedaleké Yaleovy univerzity a při každém hodu kulatým plechem volali "Frisbie!" – zřejmě aby upozornili ostatní hráče a varovali nezúčastněné kolemjdoucí před letícím předmětem.

Této studentské zábavy si po válce všiml jistý Walter Frederick Morrison (1920-2010). Kutil a létající talíře pořád vylepšoval - a nakonec je začal nabízet pod názvem Pluto Platter. V lednu 1957 prodal práva na ně výrobci hraček Wham-O. Firma plastový létající disk o dva roky později přejmenovala na Frisbee – právě kvůli tomu, že pod tímto názvem byla hračka známá mezi studenty. Po celém světě se jí pak prodaly stovky milionů kusů.

Označení frisbee se obecně používá pro veškeré létající disky, nicméně jde o registrovanou ochrannou známku společnosti Wham-O. Ta byla ostatně specialistou na jednoduché hračky. Vedle Frisbee byly nejúspěšnější kruhy Hula Hoop nebo gumové skákací míčky Super Ball, u nás známé jako hopík.

S plastovým diskem si dodnes házejí lidé nejen pro zábavu, ale uplatnila se i v oficiálních sportech, jako je ultimate frisbee, disc golf či freestyle frisbee. A hračku si koneckonců oblíbili i hafani.

Zdroje:
Vlastní