Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Stát dal na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny za leden a únor téměř čtyři miliardy

Stát dal na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny za leden a únor téměř čtyři miliardy
Ukrajinští uprchlíci v budově pražského hlavního nádraží | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Výdaje státního rozpočtu spojené s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny byly za letošní leden a únor 3,84 miliardy korun. Tvořilo to 0,17 procenta celkových státních výdajů za toto období, uvedlo dnes na twitteru ministerstvo financí. Část těchto peněz šla i českým příjemcům, kteří poskytují uprchlíkům před válkou ubytování.

„Největší výdajové položky představují humanitární dávky, platby státu za zdravotní pojištění a výdaje na ubytování, jejichž příjemci jsou české domácnosti,“ uvedlo ministerstvo. Struktura nákladových položek je dlouhodobě podobná. V loňském roce tvořily výdaje na ubytování uprchlíků zhruba šestinu všech vynaložených prostředků.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru udělilo Česko dočasnou ochranu zhruba 498 000 ukrajinských uprchlíků, uvedlo dnes ministerstvo vnitra. Většinu z nich tvořily ženy a děti. Přesný počet uprchlíků stále pobývajících v Česku není znám, poslední odhady hovořily o zhruba 300 000.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli řekl, že o roční prodloužení dočasné ochrany v České republice do konce března 2024 dosud požádalo 271 000 lidí. Lidé se pro prodloužení ochrany, která jim umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce, musí elektronicky zaregistrovat do konce letošního března.

Zdroje: