Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Práci v Česku mělo na konci ledna 94 400 uprchlíků z Ukrajiny

Práci v Česku mělo na konci ledna 94 400 uprchlíků z Ukrajiny
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Práci v Česku mělo na konci ledna 94 400 uprchlíků z Ukrajiny. Celkem si za poslední rok našlo místo 190 400 lidí s vízem k dočasné ochraně. Někteří už se vrátili do vlasti, nebo ze zaměstnání odešli. Mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková upřesnila, že sedm z deseti pracovníků jsou ženy. Nejčastěji uprchlíci obsazují pozice s nižší kvalifikací. Uplatnění v odborných profesích brání hlavně jazyková bariéra. Experti doporučují posílit kurzy češtiny a urychlit uznávání vzdělání.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před nedávnem řekl, že uprchlíci zaplatili do konce loňska státu na odvodech téměř osm miliard korun.

Ruská invaze na Ukrajinu začala loni 24. února. Od té doby ministerstvo vnitra vydalo 488 200 víz k ochraně. Většinu z nich získaly ženy a děti.

Lidé s vízem k ochraně mohou v Česku pracovat bez překážek, povolení nepotřebují. Zaměstnavatel musí jejich přijetí nahlásit úřadu práce. Podle návrhu by sociální správa měla začít evidovat i ty pracovníky, kteří dělají na dohodu.

Podle Beránkové si od loňska do konce ledna práci v Česku našlo celkem 190 356 příchozích, z nich 132 573 byly ženy. Na konci minulého měsíce pak pracovalo 94 383 lidí s vízem k ochraně. Nejvíc jich bylo ve Středočeském kraji, a to přes 16 200. Následoval Plzeňský kraj s 13 900 zaměstnanými uprchlíky a Jihomoravský s 10 000. Nejčastěji se lidé uplatnili jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě či jako obsluha strojů.

„V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali,“ uvedla mluvčí.

Ministr práce před nedávnem řekl, že poskytnutá pomoc uprchlíkům se začíná vracet. „Na odvodech tito lidé odvedli do zdravotního pojištění více než čtyři miliardy za loňský rok. Celkem v součtu všech odvodů je to kolem osmi miliard korun. Ta pomoc, která byla vyplacená ze státního rozpočtu, se postupně také začíná vracet,“ uvedl Jurečka.

Úřady práce na konci ledna evidovaly také 16 300 ukrajinských zájemců a uchazečů o práci, tedy asi o 900 víc než v prosinci. Tvořili tak pět procent všech uchazečů.

Podzimní výzkum agentury PAQ Research ukázal, že zaměstnanost uprchlíků roste. Většinou pracují na plný úvazek. I přes vyšší kvalifikaci vykonávají často pomocné a manuální práce. Mnohem častěji mají zaměstnání lidé se znalostí češtiny. Do kurzů chodí ale jen část příchozích. Překážkou jsou peníze a nedostatek času. Experti doporučují mimo jiné posílit jazykovou výuku, urychlit uznávání vzdělání a zajistit dostatek míst ve školkách, aby se do práce mohli zapojit rodiče malých dětí.

Úřad práce na kurzy češtiny přispívá. Zatím do nich nastoupilo 2838 uprchlíků a dokončilo ho 2007 z nich. „Pokud jde o rekvalifikace odborné, probíhá jich méně. Důvodem je neznalost českého jazyka,“ dodala Beránková. V lednu se do odborné rekvalifikace zapojilo 18 lidí s vízem k ochraně.

Zdroje: