Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pavel a Čaputová: Společná cesta na Ukrajinu a společný boj proti tak zvaným dezinformacím

Pavel a Čaputová: Společná cesta na Ukrajinu a společný boj proti tak zvaným dezinformacím
Prezident Petr Pavel jednal na Slovensku se svou kolegyní Zuzanou Čaputovou | zdroj: TASR / Profimedia

Prezidenti Česka a Slovenska zvažují společné zahraniční cesty, mezi prvními na válkou zasaženou Ukrajinu. Možnosti užší spolupráce mezi oběma zeměmi vidí také mimo jiné v boji proti dezinformacím. Vyplývá to z prohlášení nového českého prezidenta Petra Pavla a jeho slovenské kolegyně Zuzany Čaputové po společném jednání v Bratislavě, kam dnes Pavel přijel na svou první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu.

Pavel řekl, že svou plánovanou dubnovou návštěvu Ukrajiny hodlá koordinovat s Čaputovou. „Jsem ráda, že pan prezident přišel s touto nabídkou. Velmi ráda na takovou cestu vyrazím,“ uvedla Čaputová, která Ukrajinu navštívila loni v květnu. Podle slovenské prezidentky mohou společné zahraniční cesty posílit společné zájmy.

Pavel podobně jako jeho předchůdci v úřadu zvolil za cíl své první zahraniční cesty ve funkci prezidenta právě Slovensko. Jeho dvoudenní návštěva této země skončí v úterý.

Pavel označil vztahy obou zemí za nadstandardní. Ocenil také společný pohled na řadu problémů. Zároveň podotkl, že obě země čelí stejným problémům, které vycházejí především z konfliktu na Ukrajině. Dopadají podle něj nejen na ekonomickou, ale i sociální situaci v Česku i na Slovensku. Zdůraznil, že bude záležet na tom, jak budou politici občanům připomínat hodnoty, na nichž obě země stojí. Řekl, že důležité bude i jednoznačné poukazování na to, že nepřítel není uvnitř, ale za východními hranicemi. Dodal, že pokud agresivní politika Ruska dostane prostor tím, že se zmenší podpora Ukrajině, vyústí to v problémy, které budou v budoucnosti mnohem vážnější.

Za velkou výzvu prezidentka označila informační válku. „Naše zpravodajské služby otevřeně hovoří o vlivu Ruska, co se týče dezinformací na území Slovenské republiky. Jsme velmi zranitelní. Vliv dezinformací je zjevný. I v této oblasti si umíme představit bližší spolupráci našich zemí,“ řekla Čaputová. Dodala, že množství dezinformací rozleptává v Česku i na Slovensku soudržnost společnosti, která je pro zvládaní krizí nevyhnutelná.

Hlava slovenského státu poděkovala Česku za to, že velí mnohonárodní jednotce NATO na Slovensku a že se spolu s Polskem podílí na ochraně vzdušného prostoru Slovenska.

Čaputová také řekla, že s Pavlem sdílí množství společných názorů a hodnot. „To je nejlepší základ pro další spolupráci, na které jsme se dohodli ve vícero oblastech. Oba jsme vyrůstali v době Československa a dnes můžeme společně slavit velmi přátelské, pozitivní a konstruktivní vztahy dvou samostatných států,“ uvedla.

Prezidentka upozornila, že Slovensko zatím neposílilo práva lidí jiné než heterosexuální orientace například po vzoru Česka. „Je mi líto, že na Slovensku nemáme účinnou legislativu, která by garantovala možnost registrovaných partnerství. Místo toho, abychom této komunitě poskytli alespoň minimální standard práv, tak se tato menšina stává předmětem politických útoků a politického boje,“ uvedla.

Čaputová také řekla, že existuje obava o budoucnost zahraničněpolitické orientace Slovenska a pokračování jeho pomoci Ukrajině. Za důležité v této souvislosti označila udržení prozápadní orientace země po zářijových předčasných parlamentních volbách. Dvě nyní nejpopulárnější strany v zemi, Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petera Pellegriniho, nezastávají tak silné proevropské a proatlantické postoje jako dosluhující vláda, a především Fico vystupuje proti dodávkám zbraní na Ukrajinu. Pavel řekl, že veřejnosti je třeba vysvětlovat, v čem tkví bezpečná budoucnost a že nepřítelem je dnešní podoba Ruska a jeho režimu.

Prezident Pavel vnímá formát V4 spíše jako konzultační fórum

Petr Pavel v současné době vnímá visegrádskou čtyřku spíše jako konzultační fórum, které nemá ambice na detailní koordinaci zahraniční nebo bezpečnostní politiky. Prostor vidí v rozšíření spolupráce i na baltské země. Prezident to řekl na tiskové konferenci po setkání s Čaputovou.

Pavel poznamenal, že se nikdy netajil jistou skepsí, pokud jde o efektivitu uskupení zemí Visegrádu, ke kterým kromě Česka a Slovenska patří ještě Polsko a Maďarsko. Rozpory v poslední době vyvolává zejména postoj Maďarska k válce na Ukrajině.

Český prezident řekl, že v minulosti vyjádřil názor, že V4 bude muset vážně uvažovat, jakým obsahem spolupráci naplnit. Dodal přitom, že je odpůrcem toho, aby se škrtem pera zrušilo něco, co již přineslo svůj efekt.

„V dnešní době vnímám V4 spíše jako konzultační fórum bez ambice detailní koordinace zahraniční nebo bezpečnostní politiky, k tomu visegrádská čtyřka ani nesloužila,“ uvedl Pavel. Dovede si ovšem představit prostor pro konzultace a spolupráci v řadě oblastí, jako jsou ekonomická, obchodní a kulturní. Potenciál vidí v možné užší spolupráci mezi V4 a baltskými zeměmi.

Pavla za jeho výroky o V4 kritizoval expremiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie se v některých sondážích už dostala do čela popularity politických stran. „Oslabování spolupráce České republiky, Slovenské republiky, Maďarska a Polska není v zájmu těchto čtyř zemí. Je v to v zájmu Spojených států a západní Evropy,“ řekl Fico na mítinku k mezinárodnímu dni žen v Trnavě.

Pavel dostal od Čaputové obrázek od karikaturisty, první dáma obdržela brož

Pavel dostal od Čaputové obrázek od známého slovenského karikaturisty Martina Šútovce, první dáma Česka zase převzala brož. Čaputová dostala sadu šperků.

Karikatury Šútovce, který vystupuje pod přezdívkou Shooty, otiskuje například slovenský list Denník N. Jednu ze svých karikatur Shooty věnoval také Pavlovi, a to po jeho vítězství v lednové přímé prezidentské volbě.

Pavlovu návštěvu Slovenska provází značný zájem médií, patrně největší svého druhu za poslední období. „Velké události domácí politiky, kdy padá vláda nebo se děje něco zlomového, tam máme kolem 60 novinářů, dnes tu je 70,“ řekl mluvčí Čaputové Martin Strižinec. 

Zdroje: