Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Bezmoc na Havaji. Vítr sfoukává míčky, hráči trpí

Bezmoc na Havaji. Vítr sfoukává míčky, hráči trpí
PGA Tour 2013 | zdroj: pga.com

Čekání. Pak chvilkové světlo naděje. A zase jenom čekání. Start letošní PGA Tour se kvůli silnému vichru potýká s velmi nepříjemnými problémy. Zahajovací podnik nového ročníku se nerozjel ani po třech dnech, tedy rozjel, ale jen na chvíli. Potom první kolo Hyundai Tournament of Champions dopadlo stejně jako v pátek - opakovaným anulováním výsledků.

Tohle si pořadatelé nepředstavovali ani v těch nejhorších snech. Starosti a nervozita se ale víc a víc přenáší už i mezi samotné golfisty. Vždyť v pondělí měla třicítka startujících na havajské Kapalue dohrávat finálové kole, místo toho čeká, aby turnaj vůbec mohla rozehrát. Debut PGA Tour má už třídenní zpoždění.

Přitom na neděli byla hlášena mnohem optimističtější předpověď. Organizátoři tak plánovali odehrát dvě kola najednou a zkrátit turnaj místo čtyř kol na tři. To mělo být na programu právě dnes. Nový plán teď je, že každý hráč odehraje 36 jamek v první den nového týdne. A finálové kolo přijde na řadu v úterý.

Pokud by se tak opravdu stalo, bylo by to poprvé po více než šesti letech, kdy turnaj PGA Tour skončí až v úterý. Naposledy mělo takové potíže v roce 2006 Booz Allen Classic.

Záložní varianta je uskutečnitelná jen díky tomu, že se už za pár dní má v rámci PGA Tour hrát druhý turnaj opět na Havajských ostrovech, tentokrát v Honolulu. Hráči tak nebudou mít potíž s rychlým přesunem z jednoho místa na druhé a stejně tak je na tom i televize se zakoupenými vysílacími právy.

Na Havaji se však nedá s jistotou předvídat už nic. "Snažili jsme se," krčil po neděli rezignovaně rameny Slugger White z vedení PGA Tour. "Půl až tři čtvrtě hodiny jsme byli OK, ale pak se zaše všechno zhroutilo. Začalo to špatně a je to ještě horší. Je to opravdu nešťastné," povzdychl si.

Turnaj na chvíli začal už v pátek, ale pak lidé z PGA Tour dospěli k rozhodnutí, že je třeba úvodní kolo kvůli neregulérním výsledkům restartovat. Jenže v sobotu pršelo a foukalo znovu a hráči se na hřiště vůbec nedostali. V neděli sice nad havajským rájem svítilo i slunce, ale hlavní slovo měl znovu silný vítr dosahující až 80 km v hodině.

Nejprve se začalo oproti původnímu plánu se čtyřhodinovým zpožděním, pak se kolem poledne konečně hrálo. Jenže hráči stihli sotva pár jamek.

Watson: Pusťte nás, zvýšíme televizi sledovanost

Byly to chvílemi legrační obrázky, vystihující však zároveň totální bezmoc a zoufalost. Třeba když chtěl odpálit svůj první míček Bubba Watson, jeho caddie mu balonek držel do poslední chvíle na týčku. Matt Kuchar po ruce takového odvážlivce neměl, a tak jeho míček skončil mimo odpaliště ještě před odpalem.

Když pořadatelé testovali sílu větru, byl tak mocný, že se balony z greenů kutálely i do kopce. Ten na jamkovišti číslo 11 zmizel v mžiku Benu Curtisovi, kvůl čemuž nakonec zahrál triple bogey. Bylo to několikáté znamení, že je třeba turnaj restartovat podruhé. Nic jiného se vlastně ani stát nemohlo. Ze svízelné situace si už raději dělají legraci i sami hráči.

Třeba Angličan Ian Poulter z nudy během čekání několikrát přispíval na svůj twitterový profil. "Přál bych si mít na Maui větrnou farmu a udělat posledních pár dnů šťastnějších," psal dopoledne."Vím už teď, že to bude dlouhý den."

A přidávali se i jiní. Například Kyle Stanley ve svém příspěvku přiložil retro snímek vousatého chlapíka v dámských jednodílných plavkách, velmi se podobajícího jemu samotnému. A připsal: "Se vším tímto zpožděním mi to dává alespoň víc času soustředit se pěkně přihřátý."

Bubba Watson zase se špetkou ironie vzkázal: "Pusťte nás na to hřiště. Aspoň to zvýší sledovanost televizi, až nás všichni uvidí, jak nám míčky létají všude možně kolem greenů."

Humor, to je teď alespoň malá náplast na všechny patálie kolem. Všichni by ale přece jen nejraději už především konečně hráli.

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma