Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

„Spojené státy jsou zpět.“ Biden v Británii zahájil první zahraniční cestu jako prezident USA

„Spojené státy jsou zpět.“ Biden v Británii zahájil první zahraniční cestu jako prezident USA
Biden před odletem z Washingtonu novinářům řekl, že cílem cesty je dát najevo Rusku a Číně, že USA a Evropa udržují těsné vztahy. Na cestě Bidena doprovází jeho manželka, Jill Biden | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden včera přistál v prezidentském speciálu Air Force One na letišti britského letectva v Mildenhallu, čímž zahájil svou první zahraniční cestu jako šéf Bílého domu.

V příštích dnech se Biden zúčastní summitu skupiny G7 a setká se s britským premiérem Borisem Johnsonem a také s královnou Alžbětou II. Následně zamíří do Bruselu na summit NATO a jednání s lídry členských zemí EU. Ke konci cesty navštíví Ženevu, kde bude jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

USA jako tradiční spojenec

„Neusilujeme o konflikt s Ruskem. Chceme stabilní a předvídatelný vztah, ale sdělil jsem to jasně. Spojené státy zareagují rázně a smysluplně, pokud se ruská vláda zapojí do škodlivých aktivit,“ uvedl prezident Biden při projevu na základně Mildenhall. Zdůraznil také, že závazky Washingtonu vůči NATO jsou „pevné jako skála“ a všichni mají počítat s tím, že „Spojené státy jsou zpět“.

Biden před odletem z Washingtonu novinářům řekl, že cílem cesty je dát najevo Rusku a Číně, že USA a Evropa udržují těsné vztahy. Podle pozorovatelů se bude snažit přesvědčit tradiční spojence USA, že se mohou spolehnout na Washington jako na stabilního partnera po čtyřletém prezidentství jeho předchůdce Donalda Trumpa, který řadu diplomatických vztahů přerušil.

Bílý dům cestu prezentuje především jako součást snahy obnovit a oživit vztahy s partnery a potvrdit změnu americké zahraniční politiky po odchodu Trumpa. Ten otevřeně kritizoval některé lídry z druhé strany Atlantiku, podporoval britský odchod z Evropské unie a Severoatlantickou alianci těsně před nástupem do Bílého domu označil za zastaralou.

Biden, který se podle webu Politico po celou politickou kariéru považuje za experta na zahraniční politiku, hlásá oddanost multilaterální spolupráci a hovoří o návratu USA do vůdčí pozice v jednáních o globálních výzvách. „Moje cesta do Evropy je příležitostí pro Ameriku mobilizovat demokracie celého světa,“ uvedl v prohlášení k nadcházející návštěvě Británie a dalších evropských zemí.

Biden a Putin

Zahraniční cesta amerického prezidenta vyvrcholí za týden v Ženevě setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan na pondělním briefingu uvedl, že prezident na setkání půjde „s větrem v zádech“. Rozhodnutí šéfa Bílého domu osobně se s Putinem setkat hájil s tím, že je to nejlepší způsob, jak zjistit úmysly Kremlu.

Biden se od nástupu do Bílého domu proti Rusku jasně vymezuje a USA v dubnu oznámily nové protiruské sankce kvůli kybernetickým útokům a údajné snaze Moskvy ovlivňovat americké volby. V březnovém televizním rozhovoru dal Biden najevo, že Putina považuje za „zabijáka“.

V souvislosti se schůzkou s ruským prezidentem pak Biden hovořil o úmyslu postavit se „porušování práv“ na ruské straně, také ale o „strategickém dialogu“ na téma odzbrojování a bezpečnosti.

„Neděláme si iluze, nesnažíme se vytvářet dojem, že dojde k nějakým průlomům, k nějakým historickým, osudovým rozhodnutím,“ reagoval na začátku měsíce ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zdroje: