Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Soudci zrušili justiční reformu, která v Izraeli odpálila statisícové demonstrace

Soudci zrušili justiční reformu, která v Izraeli odpálila statisícové demonstrace
Jedna z demonstrací proti justiční reformě v Tel Avivu. | zdroj: Profimedia

Izraelský nejvyšší soud v neděli zrušil klíčovou část justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua, která vedla k protestům, jaké židovská země do letoška nepamatovala.

Verdikt se týká zákona schváleného v červenci, který soudcům nejvyššího soudu brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nepřiměřená.

Tento zákon měl být prvním krokem v plánované reformě izraelského justičního systému. Po říjnovém útoku hnutí Hamás na jihu Izraele byla reforma pozastavena.

Nejvyšší soud nyní dospěl k závěru, že zákon představuje „závažnou a bezpříkladnou újmu pro demokratický charakter Státu Izrael“.

Ministr spravedlnosti Jariv Levin, označovaný za architekta justiční reformy, v reakci na verdikt soudce obvinil, že si „přisvojuje veškeré pravomoci“.

Netanjahuova strana Likud podrobila kritice načasování verdiktu. „Rozhodnutí soudu je v rozporu s vůlí lidu po jednotě, zejména v období války,“ píše se v jejím prohlášení.

Hnutí za kvalitní vládu v Izraeli, které je odpůrcem justiční reformy, označilo soudní rozhodnutí za „obrovské vítězství pro ty, kteří usilují o demokracii“.

„Vláda a ministři, kteří se snažili získat výjimku z právního státu, se dozvěděli, že v Jeruzalému jsou soudci. Že existuje demokracie. Že existuje dělba moci,“ stojí v prohlášení hnutí.

Verdikt přivítali rovněž opoziční zákonodárci. Opoziční lídr Jair Lapid řekl, že soud „splnil svou roli při ochraně izraelských občanů“.

Před válkou s Hamásem proti justiční reformě opakovaně protestovaly statisíce Izraelců, včetně rezervistů, kteří tvoří páteř izraelské armády, připomíná agentura AP.

Reforma podle kritiků ohrožovala demokracii, protože dávala velké pravomoci vládě na úkor nejvyššího soudu a posilovala vliv vlády na jmenování soudců civilních soudů.

Zdroje: