Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 12°C Oblačno

Netanjahuovo prosazování justiční reformy je podle prokuratury nelegální

Netanjahuovo prosazování justiční reformy je podle prokuratury nelegální
Protivládní protesty v Izraeli | zdroj: Profimedia

Izraelská státní zástupkyně dnes označila osobní zapojení premiéra Benjamina Netanjahua do prosazování justiční reformy za nelegální. Podle ní se jedná o střet zájmů.

Návrh soudní reformy představený v lednu dává vládě větší vliv na jmenování soudců a omezuje pravomoci nejvyššího soudu. Proti návrhu justiční reformy lidé v Izraeli demonstrují od začátku ledna, policie proti nim používá i vodní děla a desítky protestujících zatkla.

Netanjahu ve čtvrtek oznámil, že bude v prosazování změny soudnictví pokračovat a „udělá vše pro“ nalezení řešení. „Nemůžeme dopustit, aby jakýkoli spor ohrozil naši společnou budoucnost. (…) Udělám vše pro uklidnění situace a nastolení soudržnosti,“ prohlásil premiér.

Podle prokurátorky Gali Baharavové-Miaraové se z jeho strany jedná o protiprávní jednání s ohledem na to, že premiér aktuálně čelí obviněním z korupce. „Právní situace je jasná: musíte se zdržet jakékoli účasti na opatřeních k reformě soudního systému, včetně obsazení výboru pro jmenování soudců, protože účast na nich by představovala střet zájmů,“ uvedla Baharavová-Miaraová v dopise, který dnes premiérovi odeslala.

Podle státní zástupkyně je Netanjahuovo prosazování justiční reformy v rozporu s dohodou o střetu zájmů, která mu zakazuje provádět změny v izraelském soudním systému, zatímco je souzen ve třech případech korupce. Baharavová-Miaraová varovala izraelského premiéra již dříve, aby nezasahoval do snah své koalice o prosazení justiční reformy.

Izraelský parlament rovněž ve čtvrtek schválil zákon, který výslovně blokuje možnost nejvyššího soudu nařídit premiérovi aby odstoupil. V současné vládnoucí koalici jsou mimo jiné také krajně pravicové a ultraortodoxní strany.

Krátce po Netanjahuově čtvrtečním projevu byly v Tel Avivu obnoveny protesty, lidé při nich zablokovali některé silnice a skandovali protivládní slogany. Policie k rozehnání nespokojenců použila také vodní dělo.

Podle organizátorů protestů budou následující shromáždění proti soudní reformě intenzivnější. Další velké demonstrace jsou plánované na sobotu, což bude již dvanáctý víkend v řadě.

Nevole se patrně také stupňuje mezi rezervisty izraelského letectva. Přibližně 200 rezervních pilotů podle izraelských médií informovalo své jednotky, že se nedostaví k pravidelnému každotýdennímu výcviku příští týden, na kdy Netanjahu avizoval schválení části justiční reformy. List The Times of Israel (TOI) píše, že nedostavení se k výcviku bude znamenat, že tito piloti nebudou moci létat na misích. Podle 12. kanálu se jedná i o piloty bojových letounů, včetně některých velmi vysoce postavených příslušníků letectva, kteří se zapojují do misí, jež Izrael oficiálně nepřiznává. Vývoj podle TOI vyvolal obavy bezpečnostního establishmentu z narušení operačních schopností armády.

Zdroje: