Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Kritika justiční reformy se neodpouští: Netanjahu odvolal ministra obrany

Kritika justiční reformy se neodpouští: Netanjahu odvolal ministra obrany
Joav Galant | zdroj: Profimedia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes odvolal ministra obrany Joava Galanta, který v sobotu vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na premiérovu kancelář. Proti reformě, která v případě schválení podle kritiků omezí demokracii v zemi, demonstrují v Izraeli již řadu týdnů desítky tisíc lidí.

Ministr obrany Galant, který je vysoce postaveným členem Netanjahuovy strany Likud, v sobotu uvedl, že prohlubující se vnitřní roztržka, vyvolaná snahou reformu prosadit, představuje bezprostřední hrozbu pro bezpečnost země. Reformní proces by podle něj měl být zhruba na měsíc pozastaven, aby byl prostor pro jednání s opozicí.

Odvolání Galanta signalizuje premiérovo odhodlání v plánu pokračovat. Již příští týden by mohla být předložena ke schválení Knesetu klíčová část reformy, která má dát vládě kontrolu nad jmenováním soudců, uvedly agentury. Netanjahu a jeho spojenci mají v parlamentu 64 křesel ze 120.

Premiérova kancelář sdělila, že Netanjahu si dnes Galanta pozval do kanceláře a řekl mu, že v něj ztratil důvěru, a tudíž ho odvolává. Galant krátce poté na twitteru napsal, že „bezpečnost Izraele vždy byla a zůstane jeho životním posláním“.

Opoziční vůdce Jair Lapid v reakci prohlásil, že „izraelský premiér je hrozbou pro bezpečnost státu Izrael“. Vládu obvinil, že „ignoruje varování všech bezpečnostních představitelů“.

Na protest proti odvolání Galanta dnes oznámil rezignaci izraelský generální konzul v New Yorku Asaf Zamir. „Tuto vládu nemohu dál reprezentovat,“ napsal na twitteru. Protestní akci ohlásily také izraelské univerzity, které v pondělí zahájí časově neomezenou stávku.

„Země čelí největší hrozbě od jomkipurské války. Vyzývám premiéra, aby vzal zpět pokyn ke Galantově odvolání,“ uvedl bývalý premiér Naftali Bennett. Před rozšířením protestů varoval i další bývalý premiér Ehud Barak.

Očekává se, že Galanta ve funkci ministra obrany nahradí Avi Dichter, bývalý šéf tajné služby Šin Bet, který nyní působí jako ministr zemědělství. Dichter údajně zvažoval, že se připojí ke Galantově protestu, ale nakonec se dnes postavil na stranu premiéra.

Organizátoři demonstrací v reakci na odvolání Galanta vyzvali ke spontánnímu protestu před vojenským velitelstvím v Tel Avivu. Večer vyšly v několika městech do ulic desetitisíce lidí, v Jeruzalémě se demonstranti střetli s policií u rezidence premiéra.

Zdroje: