Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Sněmovna dostane z vládní rezervy navíc deset milionů na summit Krymské platformy

Sněmovna dostane z vládní rezervy navíc deset milionů na summit Krymské platformy
Poslanecká sněmovna | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Poslanecká sněmovna patrně dostane do svého rozpočtu navíc deset milionů korun na výdaje spojené s pořádáním parlamentního summitu Krymské platformy. S takzvaným rozpočtovým opatřením souhlasila v polovině srpna vláda, příští týden ve středu je bude schvalovat sněmovní rozpočtový výbor.

Částku navrhovanou k přesunu mezi rozpočtovými kapitolami sněmovna už není schopna ze svého rozpočtu zajistit. Peníze má dolní komora získat z vládní rozpočtové rezervy, přičemž devět milionů korun chce využít na nákup služeb a jeden milion korun na pohoštění. Podle schváleného rozpočtu letos sněmovna hospodaří se zhruba 1,55 miliardy korun.

Krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace krymského poloostrova. Její parlamentní summit se uskuteční v Praze 24. října. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) už dříve uvedla, že pozvánku na akci dostanou vedle evropských a světových politiků také ukrajinští aktivisté z okupovaných území země. Pozvala rovněž manželku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olenu Zelenskou. Summit by se měl zabývat podle Pekarové Adamové i únosy ukrajinských dětí do Ruska, tyto praktiky podle ní nelze přijmout.

„Parlamentní dimenze má za cíl zvýšit povědomí mezi světovými lídry a širokou veřejností o nelegitimní ruské okupaci Krymu, jejím negativním dopadům na lidská práva tamních obyvatel, na bezpečnost v černomořské oblasti, na globální potravinovou bezpečnost a v neposlední řadě také na světový řád založený na pravidlech,“ stojí ve zdůvodnění rozpočtového opatření.

Summit se loni poprvé uskutečnil v chorvatském Zábřehu, přijela na něj také tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Pekarová Adamová na summitu vyzvala k vytvoření mezinárodního tribunálu pro zločin agrese vůči Ukrajině. Pachatelé musejí být potrestáni a ruský prezident Vladimír Putin a jeho spolupracovníci stíháni, uvedla tehdy.

Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Krym v roce 2014. Před půldruhým rokem pak ruská armáda vtrhla také do dalších částí Ukrajiny, válka trvá doposud.

Ukrajina u příležitosti Dne nezávislosti poděkovala Česku za pomoc

Při příležitosti čtvrtečního Dne nezávislosti Ukrajina poděkovala svým přátelům a partnerům, kteří jí pomáhají. Je mezi nimi i Česká republika. Každé ze zemí, mezi kterými jsou USA, Austrálie, Japonsko a velké množství zemí Evropské unie, Kyjev věnoval krátké tematicky laděné video zveřejněné na sociální síti X (dříve Twitter). To české začíná citátem československého a českého prezidenta Václava Havla: „Každé lidské utrpení se týká každé lidské bytosti.“ Doprovází ho píseň Karla Kryla Morituri te salutant.

Na videu jsou vidět záběry z historie Československa po vpádu sovětských vojsk v roce 1968, ale i fotografie ze současné Ukrajiny. Jak Ukrajinci píší, obě země „sdílejí společnou historii, kdy musely čelit ruskému útlaku“. „Není žádným překvapením, že je Česko v posledních měsících jedním z nejvytrvalejších spojenců Ukrajiny,“ dodávají.

Video rovněž zmiňuje, že Česko od ruské invaze na Ukrajinu dodalo Kyjevu vrtulníky, dělostřelecké raketové systémy, tanky a mnoho další pomoci. „Ukrajina si to bude vždycky pamatovat,“ uzavírá ukrajinské ministerstvo obrany ve svém poděkování, které končí slovy: Děkujeme Česko. Na video reagoval na sociální síti X mimo jiné i český prezident Petr Pavel, který k němu napsal: „Nemáte zač.“

Zdroje: