Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Téměř polovina Čechů si myslí, že protiofenziva nepřispěje k rychlejšímu konci války

Téměř polovina Čechů si myslí, že protiofenziva nepřispěje k rychlejšímu konci války
Průzkum společnosti Median pro Radiožurnál (údaje v procentech) | zdroj: Tiscali.cz

Sedmačtyřicet procent obyvatel Česka míní, že ukrajinská protiofenziva nepřispěje k rychlejšímu ukončení ruské agrese. Opačný názor má necelá třetina Čechů - 31 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Radiožurnál, který dnes zveřejnil web iRozhlas.cz.

Pesimističtější názor zastávají nejčastěji lidé ve věku nad 59 let, lidé se střední školou bez maturity nebo v téměř 50 procentech případů i obyvatelé Moravy a Slezska.

„Oproti tomu víru, že ofenziva přispěje k rychlejšímu ukončení konfliktu, ve vyšší míře vyjádřili v 39 procentech případů vysokoškoláci. Dále tomu v 52 procentech případů věří voliči SPOLU, voliči PirSTAN v 46 procentech a voliči Petra Pavla ve 45 procentech případů,“ sdělil serveru šéf společnosti Median Přemysl Čech. Necelá čtvrtina obyvatel nemá na situaci žádný názor.

Ukrajinská ofenziva proti ruským okupantům začala zhruba před měsícem. Vojákům se za tu dobu podařilo osvobodit asi 160 kilometrů čtverečních, informoval v uplynulém týdnu Kyjev.

Od začátku války Česko poslalo Ukrajině stovky kusů techniky, včetně tanků a vozidel pěchoty. Tamní armádě putovaly také miliony kusů různé munice, součástí dodávek byla i výstroj nebo náhradní díly. Další pomoc přislíbil premiér Petr Fiala (ODS) Ukrajině během pátečního jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Praze.

 

Zdroje: