Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Šestý den války na Ukrajině. Vrátíme se živí, ujišťují ukrajinští vojáci

Aktualizováno: Šestý den války na Ukrajině. Vrátíme se živí, ujišťují ukrajinští vojáci
Ukrajinští vojáci hlídkují u města Novoluhanské na východní Ukrajině | zdroj: Profimedia

Šestý den ruské invaze jednal Evropský parlament o přijetí Ukrajiny do EU. Ruská armáda pokračovala v útocích.

(AKTUALIZOVÁNO, 22:07) Zástupci Evropské unie se dohodli, že odstřihnou od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Největší z nich, Sberbank, mezi nimi není. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Odpojena nebude ani banka částečně vlastněná ruským plynárenským gigantem Gazprom. Podle úředníků obeznámených s rozhodnutím jsou zasaženy banky VTB, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Zasílání zpráv v systému SWIFT umožňuje transakce v hodnotě bilionů dolarů po celém světě.

Podle dvou zdrojů Bloombergu požadovaly některé členské státy, aby byl seznam obsáhlejší. Přísnější chtělo být mimo jiné Polsko.

Evropská unie opatřením reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu. Odpojení Ruska od systému SWIFT požadoval mimo jiné český prezident Miloš Zeman.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dnes řekl, že sankce, které na Rusko uvalily západní státy v odvetě za invazi na Ukrajinu, povedou ke kolapsu ruské ekonomiky. Dodal, že Západ je připraven sankce ještě zpřísnit a povede proti Moskvě ekonomickou válku.

(AKTUALIZOVÁNO, 21:08) Ruský prezident Vladimir Putin vydal dekret, kterým zakázal vyvážet z Ruska zahraniční měny v hotovosti v hodnotě přes 10 000 dolarů (zhruba 230 000 Kč). Oznámil to dnes Kreml, podle kterého nařízení začne platit ve středu, napsala agentura Reuters.

Moskva tento týden podniká kroky na podporu domácí měny, která se dostala pod tlak kvůli sankcím, jež na Rusko uvalují západní země v reakci na jeho útok na Ukrajinu.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:14) Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa byla přijata do aliance evropských liberálních stran ALDE. Sdružení to oznámilo v dnešním prohlášení. Členem ALDE je i české opoziční hnutí ANO 2011 expremiéra Andreje Babiše.

Aliance liberálů a demokratů pro Evropu, které sdružuje liberální a některé středolevé strany, přijala do svých řad ukrajinský politický subjekt na pondělním mimořádném setkání lídrů jednotlivých stran v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem.

„Naši straničtí lídři, společně s naší kanceláří, jsou jednotní v odsouzení a odmítnutí nevyprovokované a neospravedlnitelné vojenské agresi prezidenta (Vladimira) Putina vůči Ukrajině, útoku na suverénní, demokratickou a proevropskou zemi a na naše liberální hodnoty, které jsou nám tak drahé,“ uvedlo ALDE, které také uspořádalo humanitární sbírku na pomoc Ukrajině.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:13) Evropský parlament se rozhodl podpořit rozhodnutí, aby se Ukrajina stala kandidátem na vstup do Evropské unie.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:37) Pomáhejte si a oslavujte svobodu, my se vrátíme, ubezpečují ukrajinští vojáci civilní obyvatelstvo ve videu ukrajinských úřadů. Krátký spot, který svou výpravou připomíná trailery akčních filmových trháků, má motivovat Ukrajince čelící ruské invazi a ujistit je, že jejich podpora je v bojích stejně důležitá jako nasazení vojáků.

Voják ve videu pozdravuje svou milou doma, naléhá, aby se nebála, ptá se, jak se dětem daří ve škole, a pozdravuje rodiče. Na pozadí tesklivé hudby se střídají záběry ukrajinských barev, žlutá a modrá se opakují na vlajkách, trikotu gymnastky, tričkách dovádějících dětí, autech na silnici nebo ve vlasech mladé dívky. Zkušený barista zase z napěněného mléka vytváří v šálku kávy trojzubec, ukrajinský státní symbol.

„Vy se neschováváte, vy nám kryjete záda,“ říká emotivní mužský hlas lékařům, dělníkům či umělcům. „Vrátíme se. Vrátíme se zpět a budeme žít,“ dodává voják.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:23) Rusové zasáhli televizní věž v Kyjevě.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:49) Evropská unie musí seriózně projednat legitimní ukrajinskou žádost o přijetí do svých řad. Europoslancům to dnes v reakci na oznámení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Dosáhnout potřebné jednomyslné shody však bude vzhledem k rozdílným pohledům jednotlivých států složité, upozornil.

Zelenskyj krátce předtím prohlásil, že Ukrajinci bojují za hodnoty společné s Evropou a za svou evropskou budoucnost. Vyzval evropské země, aby neváhaly s pomocí v jejich boji, který pak může být vítězný. Ukrajina čelí ruské invazi od čtvrtka.

„Dokažte, že jste s námi. Dokažte, že nás nenecháte samotné. Dokažte, že jste skutečnými Evropany, a život vyhraje nad smrtí. A světlo nad temnotou,“ vyzval EU v projevu, který provázel dlouhý potlesk bruselského plenárního sálu.

Zelenskyj v pondělí podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do unie. Její rychlé vyřízení podpořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfové skupiny států východního křídla EU včetně Česka. Někteří lídři západoevropských zemí však připomněli, že Ukrajina nejprve musí splnit řadu podmínek a dokončení celého procesu tak může trvat roky.

„Bude to složité, víme, že v Evropě existují různé pohledy,“ řekl Michel v EP. Rada EU, tedy zástupci členských zemí, bude podle něj muset „symbolickou, politickou a legitimní žádost“ zvážit „rozhodným způsobem a s jasnou hlavou“.

Ukrajina je momentálně součástí projektu Východního partnerství, v jehož rámci EU podporuje proevropské směřování některých postsovětských republik. Status kandidátské země však Ukrajina dosud nezískala. Kandidátským státům západního Balkánu, které o členství usilují již řadu let, se zatím nepodařilo splnit potřebné podmínky a ještě před ruskou invazí odhadovali unijní diplomaté horizont možného ukrajinského vstupu do EU na dlouhá léta.

Europoslanci se na dnešním mimořádném plenárním zasedání chystají schválit rezoluci tvrdě odsuzující invazi ruské armády. Chtějí také navrhnout další sankce proti Rusku a Bělorusku a podpořit kandidaturu Ukrajiny do EU, včetně její integrace do vnitřního trhu.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:03) Na území Ukrajiny vstoupila Běloruská armáda.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:06) Provozovatel internetové služby YouTube s okamžitou platností zablokoval po celé Evropě kanály spojené s ruskou státní televizí RT a s ruským webem Sputnik, označovaným za dezinformační. Zdůvodnil to situací na Ukrajině, řekla dnes ČTK mluvčí firmy Google v České republice Alžběta Houzarová. Vlastníkem YouTube je americká společnosti Google ze skupiny Alphabet.

„Bude sice nějakou chvilku trvat, než to těmi systémy projde, ale začalo to platit okamžitě. Zároveň naše týmy situaci nepřetržitě monitorují a rychle reagují,“ řekla Houzarová.

Ruské televize napojené na stát už od minulého týdne blokují čeští operátoři T-Mobile nebo O2. Internetové sdružení CZ.NIC zároveň zablokovalo osm proruských dezinformačních webů s koncovkou .cz.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:00) Rusko ostřelovalo Charkov, útočilo i na obytné domy a městskou infrastrukturu.

(9:27, původní zpráva) Evropský parlament má dnes hlasovat o rezoluci požadující urychlené projednání ukrajinské kandidatury do Evropské unie a šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg navštíví vojenské základny v Polsku a Estonsku.

K ukrajinské metropoli se přesunuje asi 27 kilometrů dlouhá kolona ruských sil, ukazují podle webu deníku The New York Times satelitní snímky americké soukromé společnosti Maxar. V pondělí večer byla asi 48 kilometrů od okraje města.

Zatím není jasné, zda je cílem přímo Kyjev, nebo zda se tyto síly mají podílet na obklíčení ukrajinského hlavního města. Ruská armáda stojící na předměstích se podle ukrajinské strany do středu města pokusila proniknout několikrát, pokaždé ale neúspěšně.

Kvůli bojům na Ukrajině se ve 13:00 v Bruselu mimořádně sejde plénum Evropského parlamentu. Poslanci by měli hlasovat o rezoluci požadující urychlené projednání ukrajinské kandidatury do EU poté, co o členství v evropském bloku v pondělí požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezidenti osmi členských států včetně Česka téhož dne vyzvali k okamžitému udělení kandidátského statusu Ukrajině a zahájení přístupového jednání.

V Ženevě se bude o situaci na Ukrajině hovořit v rámci zasedání Rady pro lidská práva OSN. Prostřednictvím videa mají vystoupit šéf unijní diplomacie Josep Borrell a americký ministr zahraničí Antony Blinken. Plánovaná tisková konference jejich ruského protějšku Sergeje Lavrova byla zrušena; Moskva to zdůvodnila tím, že kvůli uzavření vzdušného prostoru Evropské unie pro ruská letadla nemá ruský šéfdiplomat možnost do Ženevy přicestovat.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová je dnes očekávána na Slovensku v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Ukrajinu podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) opustilo před boji už přes půl milionu lidí. Nejvíce jich je v Polsku (281 000) a v Maďarsku (84 500). Slovensko registruje kolem 30 000 příchozích.

Šéf NATO Stoltenberg navštíví vojenské základny v Polsku a Estonsku. Aliance v posledních týdnech masivně posiluje svou přítomnost ve státech svého východního křídla, které vyjadřují obavy z možné ruské vojenské agrese.

Zdroje: