Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Kdo jsou tajemní žoldáci, kteří mají zabít ukrajinského prezidenta?

Kdo jsou tajemní žoldáci, kteří mají zabít ukrajinského prezidenta?
Vagnerovci se zjevují se jako duchové. Dělají špinavou práci pro Putinovo Rusko. Ilustrační foto. | zdroj: Profimedia

Jsou tam, kde se bojuje za zájmy Putinova Ruska. Zjevují se jako duchové a dělají tu nejšpinavější práci.

Zúčastnili se anexe Krymu, občanských válek v Libyi, Středoafrické republice a v Sýrii. Podněcovali nepokoje v Donbasu na východě Ukrajiny.

Teď se na Ukrajinu vracejí. Jejich úkolem je zabít prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho nejbližší spolupracovníky, mimo jiné kyjevského starostu Vitalije Klička a jeho bratra Vladimira.

Jsou známi jako Vagnerova skupina (také Wagnerova) a nechvalně prosluli krutostí a ochotou splnit jakýkoli příkaz. K popisu jejich práce patří mučení, zabíjení a únosy.

V Putinových službách

Deník The Times píše, že na Ukrajinu dorazily dva tisíce až čtyři tisíce těchto žoldáků. Část z nich je nasazena na východě země v oblasti odštěpeneckých proruských republik, na 400 jich zamířilo přes Běloruko do kyjevské oblasti.

profimedia-0649421921 logo Logo Vagnerovy (Wagnerovy) skupiny. | zdroj: Profimedia

Jsou to špičkově vycvičení a všeho schopní zabijáci. Generál Richard Barrons o nich britským timesům řekl: „Jsou těžko polapitelní. Zničehonic se zjeví ve tmě, zabíjejí a potom zase mizí, aniž by prozradili svou příslušnost.“

Americká televize CNN zveřejnila děsivé video z roku 2017, na kterém Vagnerovci mučí, a nakonec zabijí syrského dezertéra. Od té doby začali investigativci pátrat po tom, kdo za skupinou, která není nikde registrována, stojí, kdo ji platí a pro koho její členové pracují.

Zjistili, že ji založil a jako její jednatel vystupuje oligarcha Jevgenij Prigožin, kterému patří síť restaurací a společnost Concord Catering. Před lety získal lukrativní zakázky na dodávky do Kremlu, škol a ruské armády, což mu vyneslo přezdívku „Putinův šéfkuchař“. Americká FBI ho podezírá z pokusu ovlivnit americké prezidentské volby.

Mezi veliteli jednotek figuruje Dmitrij Utkin, někdejší plukovník speciálních sil ruské armády a pracovník vojenské rozvědky GRU, jejíž agenti stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Na krku má vytetované dva starogermánské runové znaky ᛋ, znak jednotek SS.

A název Vagnerova skupina? Pochází z Utkinova vlastního volacího znaku (Wagner), který si prý zvolil podle oblíbeného skladatele Richarda Wagnera.

Veteráni, rozvědčíci, romantici

Britská stanice BBC získala dokumenty, které svědčí o tom, že ve formálně neexistující skupině, která není nikde registrovaná, v jednu chvíli působilo až 10 tisíc žoldnéřů.

BBC vypátrala v Rusku jednoho z bývalých Vagnerovců, který o skupině řekl: „Je to struktura zaměřená na prosazování zájmů státu za hranicemi naší země… Její členové jsou hlavně vojenští veteráni nebo bývalí příslušníci rozvědky, ale i obyčejní lidé hledající práci, anebo romantici.“

Postoj ruského vedení k Vagnerovcům popsal pro stanici BBC Andrej Čuprygin, expert z nezávislé Ruské rady pro mezinárodní záležitosti, takto: Říkají (vláda), ať si Vagnerova skupina operuje, a uvidí se, co z toho bude. Pokud to zvládne, můžeme toho (Rusko) využít. A když se něco pokazí, řekneme, že s tím nemáme nic společné.“

profimedia-0646673535 vlodymyr Cíl Vagnerovců. Volodymyr Zelenskyj. | zdroj: Profimedia

Aktivity skupiny tvoří na mapě rozsáhlou pavučinu, která kromě Evropy, Blízkého východu a Afriky zahrnuje i Jižní Ameriku. Indicie naznačují, že Vagnerovci působili také ve Venezuele.

„Ukrajina však byla pro Vagnerovu skupinu odrazovým bodem,“ řekl magazínu Foreign Policy Sergej Suchankin, vedoucí výzkumný pracovník z Nadace Jamestown.

Teď se tedy Vagnerovci vracejí na místo činu...

Zdroje:
CNN, The Times, Foreign Policy