Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Česká pomoc Ukrajině. Vlna solidarity pokračuje, vznikají centra pro pomoc uprchlíkům

Aktualizováno: Česká pomoc Ukrajině. Vlna solidarity pokračuje, vznikají centra pro pomoc uprchlíkům
Voják rozdává balíčky s humanitární pomocí ukrajinským uprchlíkům | zdroj: Profimedia

Česko vyslalo druhý vlak s pomocí pro ukrajinské bojovníky, oznámila dnes ráno na twitteru česká armáda bez dalších podrobností.

(AKTUALIZOVÁNO, 21:36) Pátý den ruské invaze na Ukrajinu pokračuje nebývalá vlna solidarity napříč českou společností. Ministerstva, kraje, města, spolky, školy, soukromé firmy i jednotlivci organizují finanční a materiální pomoc pro Ukrajince v jejich vlasti nebo nabízejí pomoc, zázemí i práci těm, kteří se kvůli válce uchýlili do České republiky. Stát chce pomoc lépe koordinovat.

Po celé zemi vznikají centra pro pomoc uprchlíkům. Na žádost slovenské policie bude 50 českých policistů pomáhat na slovensko-ukrajinské hranici s registrací uprchlíků. Ministerstvo obrany chystá darovat Kyjevu vojenský zdravotní materiál, o víkendu vyslalo na Ukrajinu dva vlaky s vojenskou pomocí za zhruba 600 milionů korun. Odnětí bankovní licence se zřejmě nevyhne banka Sberbank CZ, která doplatila na své vazby na Rusko.

Zatím bylo po ruské agresi na Ukrajině vydáno 2000 humanitárních víz, do Česka už ale přišlo podle odhadů úřadů o tisíce lidí víc. Zatím ale nebylo ani zdaleka zaplněných 5000 míst centrálně určených pro ubytování příchozích lidí. Využily je dosud stovky osob, řekl po dnešním jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan.

Ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do země. Budou řešit ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Vzniklo také Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, v němž budou hasiči, policisté i zástupci správy ubytovacích zařízení.

Policie dnes oznámila, že Česká republika vyšle na žádost slovenské policie na hranice s Ukrajinou 50 policistů. Jejich úkolem bude pomáhat při registraci lidí, kteří míří z válkou sužované země na Slovensko. Český policejní kontingent by měl odjet v úterý, zůstat má čtyři týdny. Dalších 40 policistů je Česko připraveno poskytnout unijní agentuře Frontex.

Vazby na Rusko měly fatální dopady pro českou banku Sberbank CZ. Česká národní banka dnes oznámila, že zahájila kroky k odnětí bankovní licence této bance. Důvodem je zhoršení situace Sberbank CZ v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Centrální banka vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Sberbank CZ dočasně umožnila karetní transakce s denním limitem 1000 Kč na kartu, své pobočky ponechala zavřené a zastavila transakce internetového bankovnictví. Peníze na účtech této banky stále mají i některé obce, kraje a organizace. Například Kraj Vysočina má u ní má stále zřejmě přes dvě miliardy korun a v uplynulých dnech se mu podařilo převést jen část vkladů. Nyní zjišťuje, zda jeho vklady pokryje zákonné pojištění bank. Pražský magistrát má na spořicím účtu u Sberbank 160 milionů korun, které dosud nestihl převést. Vklady klientů všech bank jsou ze zákona pojištěny do 100 000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

Úřady práce a Česká správa sociálního zabezpečení požádaly své klienty s účtem u Sberbank, aby jim nahlásili jiné konto či adresu pro doručení penzí, rodičovské a dávek, a to i on-line. Výplatu jim nyní pozastavily.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:49) Ministerstvo obrany chystá na pomoc Ukrajině vojenský zdravotní materiál. Poslán by měl být na Ukrajinu tento týden, řekla dnes ministryně obrany Jana Černochová Českému rozhlasu. Dar v podobě munice či zbraní podle ní nabízí i čeští zbrojaři, formálně by musel jít přes ministerstvo obrany.

Česko na Ukrajinu poslalo dva vlaky s vojenskou pomocí, druhý vlak podle informací ČTK na místo předání dorazil po poledni. Jeho příjezd na twitteru potvrdila Černochová, Ukrajině byl již podle ní předán všechen materiál za více než 600 milionů korun. „Díky všem, kdo několik dnů a nocí nespali a makali, aby Ukrajina dostala naši pomoc co nejdřív. Banditům se nesmí ustupovat,“ napsala.

Česká republika na Ukrajinu poslala dělostřeleckou munici za asi 37 milionů korun, dále desítky tisíc ručních zbraní a miliony kusů munice pro ně za 188 milionů korun a blíže nespecifikovaný vojenský materiál za 400 milionů korun.

Podle Černochové ministerstvo obrany chystá nyní vojenský zdravotní materiál, na Ukrajinu by se měl dostat v tomto týdnu. „Zároveň komunikuji se zástupci krajů, kteří hledají cesty, jak dostat nějaký humanitární materiál na Ukrajinu,“ řekla. Dodala, že Česko je i nadále v kontaktu s Ukrajinou, zda může přispět dalším způsobem „po vojenské linii“. Návrhy daru munice nebo zbraní na Ukrajinu předložili i čeští zbrojaři, řekla. Protože by šlo o vojenský materiál, musel by dar být přes ministerstvo obrany.

Obrana zároveň aktivovala své ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky. Ukrajinští muži podle ní nechtějí svou zemi opouštět, ale chtějí za ni bojovat. „My se tady velmi rádi postaráme o jejich rodiny,“ řekla. Ministerstvo obrany má připravenu ubytovací kapacitu v řádu stovek lůžek, řekl ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva.

(9:32, původní zpráva) Na záběrech, které armáda zveřejnila, je vidět noční odjezd vlaku s celkem 13 vagony, převážně krytými nákladními vozy. První vlak, ve kterém Česko poslalo na Ukrajinu lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo určení.

Kvůli zvyšujícímu se napětí ve vztazích mezi Ukrajinou a Ruskem už na konci ledna rozhodla vláda premiéra Petra Fialy, že Česko daruje Ukrajině dělostřeleckou munici. Jde o 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů.

Ministryně obrany Jana Černochová v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině také 30 000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milion nábojů v celkové hodnotě asi 188 milionů korun.

V neděli armáda na twitteru informovala, že první vlak se zbraněmi z Česka se už vykládá na místě určení.

Další dodávku vojenského materiálu za 400 milionů korun schválila vláda na mimořádném jednání v neděli. Složení dodávky ministři nechtěli upřesnit, uvedli pouze, že nejde o lehké zbraně.

„Je to jiný typ zbraní, než jaký jsme schvalovali minule, nejedná se o lehké zbraně, ale věci, které může ukrajinský národ použít ke své obraně,“ řekl v neděli premiér Fiala. Z bezpečnostních důvodů ale nechtěl být konkrétnější.

Český zbrojařský průmysl je připraven maximálně navýšit a využít své kapacity, aby pomohl dosáhnout české armádě co nejvyšší bojové připravenosti, řekl po nedělním jednání s ministryní Černochovou předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR a předseda dozorčí rady České zbrojovky Lubomír Kovařík. České firmy podle něj již materiál na Ukrajinu dodávají.

Zdroje: