Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

K utrpení se přidává stud: Rusové protestující proti válce se stáhli na web

K utrpení se přidává stud: Rusové protestující proti válce se stáhli na web
Londýnská demonstrace proti ruské invazi na Ukrajinu | zdroj: Profimedia

Proti ruské invazi na Ukrajinu demonstrovalo několik tisíc Rusů, ale reakce policie byla stejná jako v každém jiném případě kritiky Kremlu: stovky zatčených. Protiválečné hnutí se tedy přesunulo na internet.

Šéfredaktorka ruské státní televizní stanice RT Margarita Simonjanová nemá žádné pochybnosti. Pokud se spoluobčané staví proti postupu prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině, pak už to nejsou Rusové. Simonjanová podobnými slovy nijak nešetří a na twitteru je zvyklá psát ostré příspěvky na obranu Putina, kterého označuje jednoduše jako „vůdce“. „Pokud se teď stydíte za to, že jste Rus, nebojte se, nejste Rus,“ shrnula ruské protiválečné hnutí.

To se nyní přesunulo na internet, kde začíná být slyšet a získávat podporu dalších a dalších lidí, včetně některých známých osobností. Profilové fotografie zdobí ukrajinské vlajky a příspěvky na internetu jsou hojně prokládány uslzenými emotikony. V sobotu patřil mezi trendy na twitteru hashtag #NoToTheWar - ne válce, napsal zpravodajský server The Moscow Times.

Tati, co jsi proti tomu udělal?

Od čtvrtečního rána, kdy invaze na Ukrajinu začala, vyjádřila řada ruských celebrit, novinářů a blogerů zděšení a bezmoc a prosila o okamžité ukončení války. Populární videobloger a dokumentarista Jurij Dud uvedl, že jeden z jeho internetových příspěvků už získal milion „lajků“.

„Mám důvod, proč tato slova píšu. Až mé děti vyrostou, objeví tento okamžik v dějinách... a zeptají se mě: ‘Tati, co jsi dělal?’ Chci mít písemný důkaz, že jsem si tenhle režim nevybral a nepodporoval jeho imperialistické řádění,“ napsal Dud.

Jelena Černěnková, novinářka z deníku Kommersant, uvedla, že byla vyloučena z okruhu novinářů píšících o agendě ministra zahraničí Sergeje Lavrova, protože mezi svými kolegy začala šířit protiválečnou petici.

Otevřený dopis osobností z oblasti umění a kultury do soboty podpořilo přes 2000 herců, režisérů a dalších tvůrčích osobností. Ti odmítají Putinův argument, že invaze je „mírovou“ operací na záchranu ruskojazyčných obyvatel východní Ukrajiny. „Vynucování míru pomocí síly je absurdní,“ uvádí se v dopise.

Vlastní otevřený dopis na internetu podepsalo mnoho lékařů, zdravotních sester a zdravotníků. „Bez ohledu na to, jak se snažíte ospravedlnit použití smrtících zbraní, jsou stále smrtící,“ napsali.

A protiválečná petice na webových stránkách change.org nasbírala za dva dny přes tři čtvrtě milionu podpisů.

Muratov: K našemu utrpení se přidává i stud

Mezi celebritami, které se zapojily do protestu proti válce, jsou i osobnosti vystupující pravidelně v Putinovi věrné veřejnoprávní televizi - například populární zpěvák Valerij Meladze. „Tohle se musí zastavit!“ zněl jeho vzkaz na instagramu v první den invaze.

Dmitrij Muratov, držitel Nobelovy ceny za mír za rok 2021 a šéfredaktor opozičních novin Novaja Gazeta, vyjádřil hanbu, kterou cítí, v internetovém videu. „Trpíme,“ řekl Muratov. „Naše země na příkaz prezidenta Putina zahájila válku proti Ukrajině. A nikdo ji nemůže zastavit. Proto se k našemu utrpení přidává i stud,“ uvedl.

Vysoce symbolickým gestem je výzva zakladatelů Nesmrtelného pluku Vladimiru Putinovi, aby zastavil válku. Tato organizace, která patří mezi oblíbence Kremlu, protože se stará o zachování památky padlých z druhé světové války, označila použití síly proti Ukrajině za „nelidské“.

Moskevské muzeum současného umění Garage, které založil s Kremlem spjatý oligarcha a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, oznámilo, že v sobotu zavře, protože odmítá „udržovat iluzi normálnosti“.

Také dva komunističtí poslanci, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti proruských separatistů na východě Ukrajiny, odsoudili invazi na území ruského souseda. „Hlasoval jsem pro mír, ne pro válku. Hlasoval jsem pro to, aby Rusko bylo štítem (pro separatisty)... ne pro to, aby se Kyjev stal terčem bombardování,“ napsal poslanec Michail Matvějev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval jak známým osobnostem, tak „tisícům a tisícům“ anonymních Rusů odsuzujících invazi a požádal je, aby zastavili ty, kteří „lžou celému světu“.

Putin označil Zelenského a jeho vládu za „teroristy“ a „bandu narkomanů a neonacistů“ a vyzval armádu země, aby ho svrhla.

Zdroje:
ČTK, The Moscow Times