Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Senátoři doklepnou žalobu na Zemana až po schůzkách ohledně ministra Staňka

Aktualizováno: Senátoři doklepnou žalobu na Zemana až po schůzkách ohledně ministra Staňka
Prezident Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Konečná podoba ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana bude připravena až po jeho schůzkách s premiérem Andrejem Babišem, vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem kultury Antonínem Staňkem. Oznámil to šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Schůzky budou tento týden.

Dosud není jasné, zda se senátoři rozhodnou pro komplexní žalobu rozšířenou o problém ohledně ministra kultury, nebo užší, která se bude týkat právě záležitosti se Staňkem a jen několika bodů z původní předlohy. 

Pod první verzi žaloby se v dubnu podepsalo 34 senátorů, představil ji šéf senátorského Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 Václav Láska. Novou verzi však budou muset senátoři podepsat znovu. 

Senát by měl žalobu pro hrubé porušení ústavy projednat nejspíše na zasedání pléna 24. července.

Žaloba, kterou Láska v dubnu představil, byla původně založena na tom, že Zeman opakovaně méně či více závažnými skutky porušuje ústavu. 

"Cílem žaloby není sesadit současného prezidenta. Cílem je stanovit mantinely pro výkon prezidentského mandátu," uvedl Láska v polovině června.

Žaloba obsahuje sedm skutků, které jsou podle jejích tvůrců hrubým porušením ústavy. Zmiňuje například Zemanovo odmítnutí jmenovat Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí či zpochybňování nezávislosti justice. 

Pod původní žalobou jsou vedle klubu Senátor 21 podepsáni také senátoři KDU-ČSL, STAN, ODS, TOP 09 a někdejší prezidentští kandidáti Pavel Fischer a Marek Hilšer. Z ČSSD ji podpořil Jiří Dienstbier. Ústavní soud může posoudit žalobu, až ji podpoří tři pětiny přítomných senátorů a tři pětiny z celkového počtu poslanců. 

V úterý šéf nejpočetnějšího klubu STAN Petr Holeček sdělil, že naprostá většina klubu se k žalobě určitě připojí, stejně se vyjádřil předseda klubu KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar. Vystrčil uvedl, že žalobu podpoří i většina členů ODS a větší podporu u nich má spíše užší podoba žaloby. 

Podle místopředsedy klubu ČSSD Miroslava Nenutila má pozměněný návrh žaloby podporu jeho členů a členek, ohledně podpisu se ale rozhodnou až podle výsledku schůzek. 

Šéfka klubu ANO Zdeňka Hamousová uvedla, že jeho senátoři se k žalobě nepřipojí. Část žaloby ohledně nečinnosti Zemana při odvolání Staňka má podle Hamousové nedostatky. Hamousová uvedla, že důležitý bude výsledek jednání Babiše s prezidentem. 

Zatímco premiér se s prezidentem setká ve čtvrtek na Pražském hradě, Hamáčka a Staňka přijme Zeman o den později na zámku v Lánech. 

Příliš dlouhé zařizování? 

Situace kolem Staňka se projednávala také na úterní schůzce poslaneckého klubu ANO.  Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání klubu uvedla, že Babiš neuvažuje o podání kompetenční žaloby na prezidenta. 

"Premiér chce patovou situaci vyřešit diplomatickou cestou, cestou smíru, dohody. To je možné, jen když se o tom budou s panem prezidentem bavit," řekla Schillerová. Podle ní si Babiš připravil několik variant postupu, s kterými chce seznámit Zemana na čtvrteční schůzce. O podrobnostech však prý Babiš na úterní schůzce poslanců ANO nemluvil. 

profimedia-0451972250 Ministryně financí Alena Schillerová | zdroj: Profimedia

Ministryně uvedla, že projednání kompetenční žaloby by podle právníků trvalo velice dlouho a nic by se jí nevyřešilo. Jen by to údajně zhoršilo vztahy mezi Babišem a Zemanem

Schillerová uvedla, že Babiš i poslanci ANO chtějí zachovat současnou vládu. Vyvolání předčasných voleb vidí Schillerová jako poslední možnost řešení krizové situace. 

Kritizovaný ministr kultury Staněk v květnu podal demisi, kterou Zeman nepřijal. Pak Babiš požádal o odvolání Staňka a jmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury , čemuž musí prezident podle ústavy vyhovět.

Zeman tak ale dosud neučinil a vyslovuje se pro to, aby Staněk zůstal ve vládě. Neustoupil ani po své schůzce s Hamáčkem a Babišem, která se konala ve čtvrtek 4. července. Hamáček uvedl, že pokud ČSSD nemůže rozhodovat o tom, jaké bude mít ministry, nemá její účast ve vládě smysl. 

Zdroje: