Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Zeman souhlasí, po více než dvou letech bude mít Česko ve Švýcarsku novou velvyslankyni

Zeman souhlasí, po více než dvou letech bude mít Česko ve Švýcarsku novou velvyslankyni
Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Je to už více než 26 měsíců, co Česká republika nemá zastoupení na úrovni velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. I když se jedná se o velmi prestižní a žádaný post, na který tradičně aspirují vysoce postavení diplomaté, obsazení tohoto místa provázejí dlouhodobě problémy, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Až nyní to vypadá, že se situace mění. "Termín nástupu nové vedoucí úřadu je již stanoven a dojde k němu v řádu týdnů," říká ředitelka tiskového odboru Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Jméno nové velvyslankyně v souladu s diplomatickými zvyklostmi nesděluje.

Podle na sobě nezávislých zdrojů HlídacíPes.org z diplomatických kruhů má být novou velvyslankyní zkušená kariérní diplomatka Kateřina Fialková, současná ředitelka Odboru mnohostranných ekonomických vztahů. V minulosti působila například v kabinetu generálního tajemníka NATO, byla i velvyslankyní v Japonsku. Přesto je její jméno svým způsobem překvapivé.

Na post v Bernu měla totiž odjet už vloni, její nominaci však – krátce po nástupu současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka – zablokoval prezident Miloš Zeman.

Kdo tady podepisuje velvyslance

Podobně v té době blokoval i nominaci na velvyslance v Číně, kterým měl být podle návrhu Ministerstva zahraničí současný náměstek ministra Lukáš Kaucký. Ambasádu v Pekingu ale nakonec s požehnáním Miloše Zemana přebral bývalý viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík

Svou roli v tom, že prezident nakonec nominaci Kateřiny Fialkové na post ve Švýcarsku podepsal, má i fakt, že taktéž do Švýcarska, ovšem na post při OSN v Ženevě, vyjede jako velvyslanec Petr Gajdušek.

Ten byl v minulosti pravou rukou ředitele Antimonopolního úřadu Petra Rafaje, v posledních čtyřech letech působí na ministerstvu zahraničí. Jak napsal týdeník Respekt, na jeho výjezdu do Ženevy trval právě Hrad.

Pokud jde o post velvyslance v Bernu, ten provázejí diplomatické těžkosti už déle než dva roky.

Velvyslance tam Česko nemá od chvíle, kdy k 30. dubnu 2017 skončil velvyslanec Karel Borůvka.

Odvolán byl kvůli stylu, jakým na sociálních sítích o zaměstnancích ministerstva zahraničí, o úřednících i novinářích veřejně psala jeho manželka, taktéž původně diplomatka Alena Borůvková. Borůvka po svém odvolání diplomacii zcela opustil.

Do Bernu měl už vloni na jaře odjet dlouholetý český diplomat Ladislav Škeřík. I když jeho výjezd už Škeřík získal povinný souhlas vlády, prezidenta i obou přijímajících zemí Švýcarska i Lichtenštejnska, nakonec neodjel. Důvodem byly některé problematické závěry kontrol na Diplomatickém servisu, jehož byl do té doby ředitelem.

Škeřík zůstal v Praze a nedávno se stal šéfem kurýrní služby a zástupcem ředitele odboru dopravy Ministerstva zahraničí.

Politováníhodné interní problémy

Od 28. září 2018 je řízením Velvyslanectví ČR v Bernu pověřena jako chargé d´affaires ČR pro Švýcarsko a Lichtenštejnsko Irena Valentová, bývalá mluvčí ministerstva.

"Je politováníhodné, že se interní problémy podepsaly na nedávné historii ZÚ Bern. Nikoliv však na úrovni česko-švýcarských vztahů, které považujeme nadále za výtečné. To platí i pro vztahy mezi ČR a Lichtenštejnskem," ujišťuje současná mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

Na druhé straně právě Lichtenštejnsko historicky ideální vztahy s Českem nemá.

Lichtenštejnsko obnovilo s Českem diplomatické vztahy až v roce 2009 a v současné době se vztahy kvůli soudním sporům mezi českým státem a lichtenštejnskou knížecí rodinou znovu komplikují.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: