Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Sem bomby neházejte, tady je Irsko

Sem bomby neházejte, tady je Irsko
Požár odkryl v Irsku nápis na skále z doby války | zdroj: Profimedia

Všechno zlé je k něčemu dobré, říká se. Nedávné požáry na východě Irska nedaleko Dublinu například odkryly jeden zapomenutý artefakt z druhé světové války.

Pobřežní skaliska v Bray Head v hrabství Wicklow byla až donedávna porostlá nízkou pobřežní vegetací. Ta ovšem byla dostatečně vysoká a hustá na to, aby po mnoho let zakrývala mohutný kamenný nápis "EIRE" na skalním masivu, který odhalily právě až požáry a jichž si všimla 4. srpna letecká hlídka.

"EIRE" (tedy v irštině "Irsko") je nyní jasně čitelné, i když to "E" na začátku si musíme víceméně domyslet. Kde se tam slovo vzalo?

Irsko bylo za druhé světové války v letech 1939 až 1945 neutrální zemí. Vzhledem k tomu, že částečnou nezávislost získalo až v roce 1922 po drsné občanské válce, existovalo tu latentní nepřátelství vůči Spojenému království. Hitler se této averze mnoha Irů vůči Velké Británii snažil využít ve vlastní prospěch, ovšem marně. Irové se pevně držely své neutrality, a jasným znamením tohoto postoje měly být právě i kamenné nápisy "EIRE" podél pobřeží.

Celkem takových nápisů z počátku 40. let bylo 83, ty největší byly tvořeny kameny vážícími až 150 tun. Drtivá většina jich byla na západním pobřeží, na východním jsou spíše neobvyklé a ví se jen o čtyřech – po obou stranách Dublinu. Jednotlivé nápisy měly také přiřazená čísla. Pro zajímavost - ten nyní objevený měl osmičku.

Jaký smysl měly takové nápisy?

Předpokládá se, že měly upozornit německé bombardéry, že tady už není Anglie, ale neutrální Irsko. I když na druhé straně to bylo v podstatě zbytečné, protože v irských městech na rozdíl od těch britských nebylo zatemnění, takže Irsko bylo ze vzduchu nepřehlédnutelné.

 Bray Head v hrabství Wicklow , kde se po požáru objevil nápis "EIRE":

Objevený nápis měl tedy možná úplně jiný - nebo přesněji řečeno další - smysl. Od podzimu 1942 měl sloužit jako orientační bod pro americká letadla na jejich cestě přes severní Atlantik.

Protože i když bylo Irsko oficiálně neutrální, ve skutečnosti bylo (především oklikou přes Spojené státy) úzce napojeno na protihitlerovskou koalici. Spolupracovaly například tajné a bezpečnostní služby a v řadách Spojenců bojovalo dobrovolně na 70 tisíc Irů. Asi pět tisíc příslušníků irské armády dokonce dezertovalo, aby mohli vstoupit do britských jednotek a bojovat proti nacistům. Irsko také povolovalo britským pilotům přelet přes Donegalský letecký koridor a během německého náletu na (už severoirský) Belfast v roce 1941 přispěchali na žádost tamních úřadů městu na pomoc irští hasiči. 

Kamenné nápisy tedy měly v každém případě sloužit jako navigační zpráva pro spojenecké a německé piloty, aby věděli, že jsou nad neutrálním územím. Nápisy jsou zdokumentovány (ZDE), nicméně od konce války jich byla spousta zničena nebo zmizely. Dnes jich zůstalo kolem desítky a většinou je v posledních letech obnovili dobrovolníci, jako třeba nápis v Malin Head v hrabství Donegal. 

Obnovený nápis "EIRE" v Malin Head v hrabství Donegal:

Jak dopadnou nově objevená písmena v Bray Head, se zatím neví. Možná se o ně opět postarají nějací dobrovolníci, anebo časem opět zarostou vegetací a budou trpělivě čekat... třeba na další požár. Anebo také zmizí navždy. Ale kdyby nic jiného, jsou alespoň dalším impulzem k tomu, abychom si připomněli jednu ze zajímavých kapitol irských, a vlastně i evropských a světových dějin.

Zdroje:
BBC, Die Welt