Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Šéfka Světové obchodní organizace varuje svět před vleklou potravinovou krizí

Šéfka Světové obchodní organizace varuje svět před vleklou potravinovou krizí
Šéfka WTO upozornila, že ceny pšenice už se ve srovnání s loňským rokem zvýšily o 59 procent. Slunečnicový olej podle ní zdražil o 30 procent a kukuřice o 23 procent | zdroj: Profimedia

Potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině by mohla trvat roky, pokud se nepodniknou kroky k jejímu řešení. Uvedla to generální ředitelka Světové obchodní organizace (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová.

Upozornila, že nedostatek pšenice a hnojiv způsobený válkou by mohl zasáhnout zejména africké země.

Válka nyní brání ve vývozu milionů tun obilí z ukrajinských skladů a přístavů, což vede k prudkému růstu cen.

Ukrajina je významným vývozcem pšenice, na jejích globálních dodávkách se podílí zhruba devíti procenty. Má rovněž 42procentní podíl na globálním trhu se slunečnicovým olejem a 16procentní podíl na globálním trhu s kukuřicí, uvádí BBC.

Šéfka WTO upozornila, že ceny pšenice už se ve srovnání s loňským rokem zvýšily o 59 procent. Slunečnicový olej podle ní zdražil o 30 procent a kukuřice o 23 procent.

OSN se teď snaží vytvořit mechanismus pro vývoz ukrajinského obilí po moři za asistence Turecka. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ale Ukrajina musí nejprve odminovat své přístavy v Černém moři.

Ukrajina zase požaduje dostatečné bezpečnostní záruky a vyjadřuje obavy, že Rusko námořní koridor pro vývoz obilí zneužije k útokům z moře.

Zdroje: