Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Dopravce ČD Cargo odvezl z Ukrajiny první vlak s kukuřicí

Dopravce ČD Cargo odvezl z Ukrajiny první vlak s kukuřicí
ČD Cargo se už dříve zapojilo do dodávek humanitární pomoci a vojenského materiálu na Ukrajinu (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Český státní železniční nákladní dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta. 

Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz. Ukrajina nemůže kvůli ruské invazi vyvážet obilí po moři. Podle OSN kvůli tomu hrozí nedostatek potravin v chudých zemích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle serveru The Kyiv Independent minulý týden řekl, že Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí. Ukrajina patří mezi hlavní vývozce obilnin a zemědělských plodin.

„Zástupci ČD Cargo intenzivně jednají s ukrajinskou stranou o různých přepravních alternativách. Řeší se různé trasy a cesty. Aktuálně hlavně přes polské a německé přístavy nebo naopak jižní trasy přes přístavy v Jaderském moři,“ cituje server předsedu představenstva ČD Cargo Tomáše Tótha.

Výhodou pro ČD Cargo je, že má licenci pro provoz ve všech okolních zemích. „Bereme to jako pomoc a zároveň obchodní příležitost,“ doplnil Tóth. ČD Cargo se už dříve zapojilo do dodávek humanitární pomoci a vojenského materiálu na Ukrajinu. 

První vlak podle serveru převezl asi 1800 tun kukuřice, která byla do vozů normálního rozchodu naložena v překladišti v Dobré při Čierné nad Tisou.

Převoz se podle serveru uskutečnil ve spolupráci s dalšími partnery. Převoz zboží po železnici v Evropě se potýká s několika problémy. Jedním jsou různé rozchody kolejnic, problémem je také omezená kapacita tratí na hranicích, například mezi městy Děčín a Drážďany.

Zdroje: