Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komentář: Romové na fotbal nepatří? Český 'anticiganismus' nezná hranic

Komentář: Romové na fotbal nepatří? Český 'anticiganismus' nezná hranic
Fanoušci Bohemky byli donedávna celkem sympatičtí, svou filmovou eskapádou si však svou image dost zkazili | zdroj: Profimedia

Velkolepá premiéra filmu o diskriminovaných romských fotbalistech skončila fiaskem. Vůbec se totiž nekonala. Promítání na stadionu v Ďolíčku zhatila hrstka agresivních rasistů a také alibismus klubového vedení. A ukázalo se, že ani v 21. století není trezorovým filmům konec.

O fotbalových klubech se u nás filmy příliš často netočí. Není důvod. Ty nejlepší týmy jsou téměř pořád v televizi, no a ty ostatní (bez urážky) nejsou ničím zajímavé. Až na jednu výjimku. V severních Čechách nedávno vznikl klub, který si nakonec vůbec nezahrál. FC Roma tvořili jenom romští hráči. A ostatní kluby měly rozhodnuto: "S nimi my hrát nebudeme".

Film tak ukazuje život romské jedenáctky v dusné atmosféře fotbalového apartheidu. Tvůrce snímku během natáčení určitě ani nenapadlo, jak snadno se můžou dostat do stejné situace jako Romové v jejich filmu. Klub Bohemians 1905, na jehož stadionu se měla konat premiéra, totiž zrušil domluvené promítání. Vymluvil se na bezpečnostní důvody.

Alibismu se meze nekladou a rasismu už vůbec ne

Distributor musel kvapně a s pocitem trapnosti oznámit, že s premiérou je konec. Pouhých 48 hodin před projekcí. Co se stalo? Zástupci klubu tvrdí, že vyhověli žádosti fanouškovského družstva. Proč by ale Družstvo fanoušků Bohemians chtělo projekci odvolat? Vždyť právě toto sdružení udělalo českým, potažmo bohemáckým fanouškům skvělé jméno po celé zemi, když před deseti roky dokázalo vlastními silami sehnat dostatek peněz, aby zachránilo klub před krachem.

Celonárodní solidarita vyvolala dojem, že klub reprezentuje trochu jinou obec českých fanoušků, kde nehraje prim rasismus, xenofobie a agrese bez příčiny. I to byl důvod, proč si tvůrci filmu vybrali pro premiéru místní stadion.

Jenže zmýlená neplatí, když rasismus se chopil opratí. Kdo nakoukl do diskuze na webu fanouškovského družstva, poslední dávky sympatie pro místní fanklub ho asi rázem opustily. Hned po prvním příspěvku, že se bude takové promítání na stadionu konat, předseda fanouškovského družstva nelenil a okamžitě reagoval.

Navrhl okamžité řešení promítání jeho slovy "nechutného filmu". Druhý den během utkání se Zbrojovkou Brno se pustí do klubového vedení. Aby snad náhodou nenechal nikoho na pochybách o čem snímek, který nikdy neviděl, vypráví, připojil fotku zlodějů železa. Jeho xenofobní výlev na úrovni páté cenové podpořilo pár dalších diskutérů, a druhý den mohli lobbovat u klubového vedení.

Vystrašený klokánek

Družstvo oficiálně žádalo zákaz promítání kvůli dodržení apolitičnosti fotbalu. Takové vysvětlení pokulhává víc než simulující fotbalista v devadesáté minutě zápasu. Snímek měl být promítán v úterý, takže nešlo o akci přímo spojenou s fotbalovým zápasem, kde by ho musel někdo zhlédnout nedobrovolně proti své vůli. Mělo být letním kinem s atmosférou stadionu pouze pro diváky, kteří měli zájem ho vidět. Jedinou politikou široko daleko kolem celého filmu rozjela právě banda rasistů, kteří se schovávají za snahu zachovat neutralitu stadionu v Ďolíčku.

Lobbing ale předvedli xenofobové veskrze úspěšný. Postavili klubové vedení před hotovou věc. Pokud se bude film promítat, násilně ho napadnou. A protože rasistů je mezi fanoušky Bohemians jako máku, domluvili se se svými sparťanskými protějšky. Vzájemná rivalita je jedna věc, ale ohrožení čisté bílé rasy dokáže spojovat nespojitelné a klubismus musí jít stranou.

Smutné je, že klub na jejich požadavek přistoupil. Bez náznaku odvahy a s neskrývaným alibismem ustoupil několika hlasitým xenofobům. Přitom si tím pouze uškodil, nadvakrát. Na jedné straně vyhověl raději rasistům, než aby se postavil proti nim, a také ze sebe z velké části strhl nálepku týmu s nejsympatičtějšími fanoušky v republice.

Klokani sice představovali symbol odvahy, když se dokázali postavit věřitelským a majetkovým zájmům a zabojovat o své přežití, mávnutím ruky se ale o něj připravili. Ukázali, že pokud není v ohrožení jejich existence, ale "jen" vyšší princip, raději se před jakoukoli zodpovědností schovají do své chundelaté klokaní kapsy.

Trezorový film 21. století?

Pokud měl někdo pochyby o tom, zda tvůrci nebudou ve filmu přehánět a zveličovat problém s rasismem v českém fotbale a české společnosti jako takové, události v Ďolíčku jen potvrdily, že to ani snad zveličit nejde. 

V Děčíně na místním fotbalovém stadionu se přitom film promítal v rámci předpremiéry, kosmopolitní Praha si na to netroufla. Ukázalo se, že "malý český xenofob" není vzácný úkaz z periferie, ale součástí reality všedního dne napříč celou zemí. Právě o národě malých českých xenofobů je i film FC Roma. Kritické zrcadlo české společnosti, ale Češi raději zakazují dřív, než by do něj napřed nahlédli.

Zdroje:
Vlastní