Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Vyškrtněte Baltazara aneb křesťanská pomoc pouze pro vybrané

Komentář: Vyškrtněte Baltazara aneb křesťanská pomoc pouze pro vybrané
Černý král Baltazar ze tří králů | zdroj: Profimedia

Letošní tříkrálovou sbírku silně ovlivnila xenofobní kampaň české ultrapravice. Drtivá většina potenciálních dárců se podle koordinátora sbírky vyptávala, zda peníze nemíří na uprchlíky. Nešlo přitom jen o důsledky štvavé kampaně, ale odraz celkové atmosféry v Česku. 

Když postavíte před malé děti vánoční betlém, vždycky je zajímá kromě jezulátka i černý král Baltazar. Představitel exotiky a cizí kultury letos zaujal i někoho jiného - samozvané ochránce české vlasti ze strany Národní demokracie, kteří na grafickém majstrštyku zobrazili černého krále s trhavinou, iPhonem a s výsměšným požadavkem: "Jen si na mě přispějte!".

kampan Rasistická kampaň české ultrapravice | zdroj: tisková zpráva

Xenofobní karikatura je součástí štvavé kampaně, kterou ultrapravicová strana spustila, aby poškodila charitativní sbírku. Hysterický záchvat takzvaných vlastenců vyvolalo zjištění, že část vybraných peněz má putovat i do zahraničí. A to přece může znamenat jediné – podporu uprchlíků!

K čemu zmiňovat, že z vybraných peněz putuje do zahraničí pouhá desetina. Navíc že tyto peníze jsou určeny pro Čechy, například ty v Rumunsku. Rasisté z Národní demokracie přece nebudou svou chvilku slávy zpětně dehonestovat upřesněním informací. A otázkou je, zda to od nich vůbec potřebujeme.

Slabá a bojácná církev v defenzivě

Od koho bychom ale očekávali jiný přístup k celé záležitosti, byla římskokatolická církev. Katolíci sice vyvrátili největší nesmysly, kterým čelila jejich sbírka, ale xenofobní kampaň jako takovou neodsoudili a přistoupili na její hru na české vlastenectví. Pokud je hlavním posláním sbírky pomoci lidem v nouzi, pak kdo jiný než představitelé církve by mezi ně měli zahrnout i uprchlíky prchající před válkou? 

Defenzivní postoj církve je částečně pochopitelný. Dotazy lidí, zda peníze nesměřují na uprchlíky, nebyly pouze výsledkem aktivity marginálního xenofobního uskupení. Určitě ne v takovém rozsahu. Strach z uprchlíků ovládá a paralyzuje veřejné mínění natolik, že to zatemnilo úsudek i lidem, kteří jinak na charitu přispívají. Copak je to pak za charitu, když si začínáme vybírat, kdo si od nás pomoc zaslouží a kdo ne? Platí snad křesťanské hodnoty pouze na našem území? 

Když si xenofobové vybrali za terč Baltazara, mělo to vyvolat jednoznačnou a důraznou reakci církve. Takhle to totiž působí, že katolíci obětovali jednoho z králů pod tlakem štvanice proti všemu arabskému a muslimského. 

Co kdyby někdo označil za uprchlíky i Josefa s Marií? Nebo by se dokonce potvrdila podoba Ježíše podle rekonstrukce britských vědců, podle které byl Ježíš podsaditý semita se vzhledem dnešního typického Syřana. To by milovníkům křesťanských hodnot určených jen pro Čechy asi pořádně zamotalo hlavu.

Zdroje:
Vlastní