Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Protesty v ulicích Havany. Protivládní demonstrace na Kubě jsou největší za téměř 30 let

Protesty v ulicích Havany. Protivládní demonstrace na Kubě jsou největší za téměř 30 let
Podle BBC Mundo je důvodem protestů zhoršení epidemické situace, která je poslední kapkou nespokojenosti Kubánců sužovaných léta nedostatkem základního zboží a léků | zdroj: Profimedia

Tisíce Kubánců vyšly v neděli do ulic. V řadě měst na Kubě se protestovalo proti autoritářské vládě, kterou viní z potlačování lidských práv i z ekonomické krize, prohloubené pandemií covidu-19.

Při protestech, které zahraniční agentury označily za největší protivládní demonstrace na Kubě za tři dekády, policie zatkla podle deníku El País přes sto lidí a několik lidí, včetně španělského reportéra agentury AP utrpělo zranění. Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel v neděli vyzval příznivce vlády, aby vyšli do ulic, a z vyvolání nepokojů obvinil Spojené státy.

„Pokyn k boji je dán: revolucionáři do ulic,“ prohlásil v neděli po vypuknutí demonstrací prezident Díaz-Canel, který je i šéfem jediné povolené strany v zemi - komunistické. Protivládní protesty přičetl Spojeným státům, jejich od 60. let minulého století trvajícímu obchodnímu embargu a zpřísnění ekonomických sankcí za předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

profimedia-0620984508 Nedělní protesty vypukly ráno ve městě San Antonio de los Baňos nedaleko Havany a záhy se díky sociálním sítím rozšířily do dalších měst v zemi | zdroj: Profimedia

Podle serveru BBC Mundo je důvodem protestů výrazné zhoršení epidemické situace, která je poslední kapkou nespokojenosti Kubánců sužovaných léta nedostatkem základního zboží a léků. Pandemie také omezila cesty turistů do této země závislé na cestovním ruchu.

Počty nákaz koronavirem na Kubě od června výrazně stoupají. V neděli oznámila vláda na 6750 potvrzených případů za den, což je více než čtyřnásobek oproti začátku června. Mnohé nemocnice mají přitom nedostatek zdravotnického materiálu. V předchozích dnech zemřelo podle BBC Mundo několik lidí s covidem i z jiných příčin doma, protože se jim nedostalo lékařské péče.

Nedělní protesty vypukly ráno ve městě San Antonio de los Baňos nedaleko Havany a záhy se díky sociálním sítím rozšířily do dalších měst v zemi. Lidé křičeli „Pryč s diktaturou“ či „Vlast a život“ s odkazem na populární videoklip mladých hudebníků, kteří jím parafrázovali heslo kubánských revolucionářů „Vlast nebo smrt“.

„Viděli jsme protesty na sítích, a tak jsme vyšli také do ulic. Už toho máme dost, není jídlo, nejsou léky, není svoboda,“ řekl BBC mladík Alejandro, který šel demonstrovat proti vládě ve městě Pinar del Río za západě Kuby. „Chceme změnu, nechceme už diktaturu,“ uvedl demonstrant z města San Antonio.

Podle agentur AP a EFE vláda v neděli začala vypínat internet či elektřinu v některých obcích, aby zabránila dalšímu šíření protestů. Ty pokračovaly ale i večer přes masivní nasazení policie a armády a přesto, že v noci je na Kubě zákaz vycházení zavedený kvůli šíření koronaviru.

„Protestují proti krizi, proti nedostatku jídla i léků a tomu, že všechno musíte kupovat v obchodech, kde se platí zahraniční měnou. Ten seznam je dlouhý,“ citovala agentura Reuters Claudii Perezovou.

Protivládní protesty na Kubě v neděli podpořili i lidé v zahraničí, demonstrace se konala například v Miami, kde žije početná komunita kubánských emigrantů. Starosta Miami Francis Suárez, jehož otec se narodil na Kubě, v neděli na tiskové konferenci řekl, že kubánský režim nyní „ukáže svou pravou tvář“, pokud „tvrdě potlačí pokojné manifestace žádající svobodu“.

Obavy z výzvy kubánského prezidenta k revolučnímu boji vyjádřila Julie Chungová z amerického ministerstva zahraničí, šéf Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro či český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Podporujeme Kubánce a jejich právo se shromažďovat a vyjádřit svůj názor. Odsuzujeme jakékoliv výzvy k násilí vůči pokojným protestům,“ napsal Kulhánek dnes ráno na twitteru.

Zdroje: