Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Proti válce na Ukrajině a divoké propagandě. V Rusku se protestovalo na podporu Navalného

Proti válce na Ukrajině a divoké propagandě. V Rusku se protestovalo na podporu Navalného
Podporovatelé Navalného se včera sešli na demonstraci | zdroj: Profimedia

V řadě měst napříč Ruskem se včera uskutečnily demonstrace na podporu vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. 

Protesty se dnes konaly v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci. Vzhledem k časovému posunu první začaly na Dálném východu a postupovaly přes Sibiř a Ural do evropské části země. Například ve Vladivostoku podle místních médií demonstrovalo odhadem 500 až 1000 Navalného příznivců. Postupné informace z dalších ruských měst hovořily nejvýše o několika stovkách účastníků.

Média citují odhad ministerstva vnitra, že všech protestů se dohromady zúčastnilo kolem 14 000 lidí, přičemž organizátoři jen v Moskvě očekávali až 100 000.

Ruská policie při středečních protestech na podporu vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného zadržela po celé zemi více než 1700 lidí. S odvoláním na server OVD-Info, který se zaměřuje na monitorování protestů a policejní zákroky, o tom dnes informovaly agentury Reuters a AFP. Policie ještě před protesty podnikala domovní prohlídky a zatýkala. Podle tiskových agentur policisté zadrželi právničku Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolovou a opozičníkovu mluvčí Kiru Jarmyšovou.

V minulosti ruské úřady proti shromážděním na podporu Navalného tvrdě zasahovaly. Policie při rozhánění lednových a únorových protestů zadržela kolem 11 000 účastníků. Mnozí byli potrestáni pokutami anebo byli uvězněni na sedm až 14 dnů.

„Vyšli jsme ven kvůli Alexejovi... Proti válce na Ukrajině a proti divoké propagandě,“ řekla podle agentury Reuters studentka Marina, která se přidala k demonstracím v Moskvě. Demonstranti v ruské metropoli ve středu provolávali hesla jako „Svobodu Navalnému!“ anebo „Pusťte (k němu) lékaře!“. K protestům se přidala rovněž manželka vězněného opozičníka, jeho matka a bratr, píše server Meduza.

Úřady dopředu upozorňovaly, že akce není povolená, a varovaly před následky. Podle dnešních informací serveru OVD-Info policie zadržela 1782 protestujících, mimo jiné 804 lidí v Petrohradě a 119 osob v Ufě. Ještě před demonstracemi policisté zatkli právničku Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolovou a opozičníkovu mluvčí Kiru Jarmyšovou.

Středečních protestů se v Moskvě podle policie zúčastnilo 6000 lidí, v Petrohradu kolem 4500. Podle Navalného spolupracovníků to bylo až desetkrát více. Šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov odhadl počet demonstrujících na 10 000 až 15 000 v Moskvě a přibližně 7000 až 9000 v Petrohradě. Protestovalo se i v dalších městech. Demonstrace se konaly v den, kdy prezident Vladimir Putin pronesl své tradiční poselství o stavu země.

Navalnyj ve vězení

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj drží ve vězení hladovku na protest proti tomu, že k němu vězeňská správa nepouští jeho lékaře. Opoziční politik si stěžuje si na bolesti zad a končetin. Jeho blízcí a spolupracovníci upozorňují, že mu hrozí vážné zdravotní komplikace, obávají se, že vězení nemusí přežít. Úřady ale tvrdí, že jeho stav je uspokojivý.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová agentuře RIA Novosti řekla, že Navalného v úterý prohlédli čtyři lékaři, kteří nepracují pro vězeňskou správu, a neshledali u opozičníka žádná vážná zdravotní rizika. Experti OSN v oblasti lidských práv ale podle agentury Reuters upozornili, že život kritika Kremlu je vážně ohrožený, a vyzvali ruské úřady, aby k Navalnému zajistily přístup jeho lékařů a umožnily mu léčbu v zahraničí.

demonstrace na podporu ruského opozičníka Navalného Protesty se dnes konaly v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci | zdroj: Profimedia

V sobotu představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, uvedli, že u opozičníka je zvýšené riziko selhání ledvin. Obavy o zdravotní stav politického aktivisty vyjádřila také řada zemí a organizací včetně EU, Francie nebo Německa. Spojené státy varovaly Moskvu před možnými následky, pokud by Navalnyj zemřel. Na konci března kritik Kremlu zahájil protestní hladovku, pomocí níž chce docílit toho, aby k němu byli puštěni pozvaní lékaři.

Ruská policie Navalného zadržela v lednu, když se vrátil z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, Moskva to popírá. V únoru ruský soud změnil Navalnému dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora. Navalnyj tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu. Západní výzvy k osvobození opozičníka a vyšetření jeho otravy Moskva odmítá jako vměšování do ruských vnitřních záležitostí.

Navalnyj tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu a že byl potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu. Připomíná také, že si má odpykat trest uložený v procesu za údajnou zpronevěru v kosmetické firmě Yves Rocher, který Evropský soud za lidská práva shledal nespravedlivým a po kterém Rusko vyplatilo Navalnému odškodné.

Podpora pro Navalného i z Prahy 

Stovky lidí včera v centru Prahy demonstrovaly na podporu vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného a politických vězňů v Rusku a Bělorusku.

Mnohonárodnostní shromáždění se sešlo na Malostranském náměstí a přes Karlův most se vydalo na náměstí Jana Palacha. Tam podpořil demonstranty například pražský primátor Zdeněk Hřib. Organizátoři pak upozornili na to, že se podobné protesty konaly ve více než 60 městech na světě.

„Účel pochodu je upevnit mezinárodní solidaritu s politickými vězni v Rusku a Bělorusku a vyzvat evropské vlády, poslance Evropského parlamentu a mezinárodní organizace, aby neoslabovaly své principiální pozice vůči režimu Vladimira Putina a bojovaly za osvobození politických vězňů,“ uvedli pořadatelé demonstrace. 

V Praze si demonstranti přinesli transparenty v češtině, angličtině i ruštině vyzývající k propuštění Navalného i k odchodu prezidenta Putina. Podle dohlížejících policistů se jich sešlo a vydalo na průvod zhruba pět až šest stovek.

Při proslovech pak řečníci včetně Hřiba připomněli i současnou napjatou situaci mezi Ruskem a Českem kvůli odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Zdroje: