Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Tchajwanské firmy nakoupily vakcíny místo vlády. Té v nákupu prý bránila Čína

Tchajwanské firmy nakoupily vakcíny místo vlády. Té v nákupu prý bránila Čína
Očkovací centrum v National Taiwan University Hospital | zdroj: Profimedia

Tchajwanské technologické firmy Foxconn a TSMC nakoupily deset milionů vakcín proti onemocnění covid-19 z Německa místo své vlády a darují jí je.

Tchajwanskému kabinetu v nákupu prý bránila Čína. Společnosti dnes podle agentury AFP oznámily, že každá z nich vládě daruje pět milionů dávek vakcíny od výrobce Pfizer/BioNTech zakoupených po dohodě s distributorem se sídlem v Číně. Uvedly, že každá z nich za ně zaplatila 175 milionů dolarů (3,8 miliardy Kč).

Tchaj-pej měla i kvůli své složité diplomatické pozici velké potíže s nákupem vakcín pro obyvatelstvo. Koncem května kritizovala tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen Čínu, že její zemi zabránila v podpisu smlouvy s německou společností BioNTech o dodávkách jejích vakcín. Čína to popřela, obvinila Tchaj-wan z neochoty uzavřít dohodu s čínským distributorem Fosun Pharma a uvedla, že věc politizuje.

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za odpadlickou provincii a ne za nezávislý stát. Pokouší se ho proto mezinárodně izolovat.

Prodejní práva pro vakcíny od BioNTech pro čínskou oblast, k níž podle názoru Pekingu patří i Tchaj-wan, vlastní Fosun Pharma. Ta v neděli večer potvrdila, že uzavřela dohodu se dvěma tchajwanskými firmami.

„Já a můj tým vnímáme obavy a očekávání veřejnosti v otázce vakcín a je nám potěšením veřejnost informovat, že byly podepsány nezbytné smlouvy,“ uvedl zakladatel Foxconnu Terry Gou v příspěvku na facebooku. Vláda mu a konkurenčnímu TSMC povolila vyjednat smlouvu s BioNTech jejím jménem minulý měsíc, když její přímá jednání v lednu ztroskotala.

Tchaj-wan má 23,5 milionu obyvatel, z nichž je podle ministerstva zdravotnictví očkováno zatím alespoň jednou dávkou pouze 14 procent. Plně očkovaných je jen 0,3 procenta lidí. Spojené státy zemi nedávno poskytly 2,5 milionu dávek a 2,37 milionu dávek dostal Tchaj-wan od Japonska.

Zdroje: