Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Přes 250 evakuovaných obránců Azovstalu se vzdalo, tvrdí proruští separatisté

Přes 250 evakuovaných obránců Azovstalu se vzdalo, tvrdí proruští separatisté
Ukrajinští vojáci, kteří byli v ocelárnách Azovstal, jsou evakuováni na Ruskem kontrolované území | zdroj: Profimedia

Z oceláren Azovstal bylo na území pod kontrolou separatistů nebo ruských sil evakuováno asi 260 ukrajinských vojáků včetně desítek raněných. Údajně se chystá jejich výměna za ruské zajatce.

Přes 250 obránců obléhaných mariupolských oceláren Azovstal se vzdalo, uvedli dnes podle ruské agentury TASS proruští separatisté z mezinárodně neuznávané takzvané Doněcké lidové republiky.

Výměnu evakuovaných obránců za ruské zajatce by podle agentury Reuters mohlo překazit dnešní vystoupení šéfa dolní komory ruského parlamentu Vjačeslava Volodina, který promluvil o tom, že případné výměny by se neměly vztahovat na „nacistické zločince“.

„Dohromady se vzdalo 256 ukrajinských bojovníků. Raněných mezi nimi bylo 51,“ citovala ruská agentura dnešní prohlášení štábu územní obrany samozvané Doněcké lidové republiky.

V pondělí večer náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že pět desítek raněných ukrajinských vojáků zamířilo do města Novoazovsk na území ovládané proruskými separatisty, kde budou ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných bylo převezeno do Olenivky, která se podle stanice CNN nachází pod kontrolou ruských sil. Maljarová doplnila, že se chystá výměna zajatců.

Předseda dolní komory ruského parlamentu Volodin dnes ale podle agentury TASS mluvil o tom, že výměny „nacistických zločinců“ by měly být nepřípustné a poslanec Anatolij Vasserman navrhl, aby byl přijat zákon, který by takovou výměnu znemožňoval.

Ruské vedení tvrdí, že Ukrajinu ovládli nacisté a za nacistický označuje také ukrajinský pluk Azov, k němuž patří mnozí obránci oceláren Azovstal. Samotný pluk podobnou nálepku odmítá. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nechtěl dnes otázky na evakuaci ukrajinských vojáků z Azovstalu komentovat a řekl, že by je novináři měli pokládat ministerstvu obrany.

Někteří vojáci v areálu oceláren zřejmě dál zůstávají. Podle zpráv ukrajinských médií z tohoto víkendu se v komplexu před evakuací mohlo nacházet v katastrofálních podmínkách asi 600 raněných členů ozbrojených složek. Generální štáb ukrajinské armády doplnil, že operace s cílem zachránit ukrajinské obránce obránců zablokované uvnitř závodu pokračuje.

Mariupol je po ruském obléhání do značné míry zničen a podle ukrajinských úřadů během blokády zemřely desítky tisíc obyvatel tohoto strategicky důležitého přístavu na jihovýchodě země. Azovstal představuje poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu. Už dříve se z něj podařilo evakuovat ženy, děti a starší lidi. Zbývající ukrajinští bojovníci se nechtěli vzdát a volali po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů.

Zdroje: