Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Rusové se stáhli od Charkova, útočí však v Donbasu

Rusové se stáhli od Charkova, útočí však v Donbasu
Zničený ruský tank. | zdroj: Profimedia

Ruské jednotky opustily své pozice v Charkově a jeho okolí. Ukrajina se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město, napsal o víkendu americký think tank Institut pro studium války.

„Díky úsilí charkovské teritoriální obrany a ukrajinských ozbrojených sil se Rusové stáhli daleko z oblasti města směrem k ruským hranicím. Nyní je v Charkově klid a lidé se postupně vrací. Všem občanům zajišťujeme dodávky vody, plynu a elektřiny. Mnoho domů je bohužel zničeno nebo poškozeno, takže v budoucnu budeme muset provést rozsáhlou rekonstrukci,“ cituje server stanice Svobodná Evropa charkovského starostu Ihora Těrechova.

Rusové se nyní soustředí na ofenzivu v Donbasu. Dobyli už skoro celé šedesátitisícové město Rubižne. U padesátitisícového města Izjum, které leží v charkovské oblasti, zase vede protiofenzivu ukrajinská armáda.

Ruské jednotky také vytrvale ostřelují areál oceláren Azovstal v Mariupolu, který úporně brání jednotky Azov.

Ve svém videoprohlášení v sobotu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že ruské jednotky se stále snaží na Ukrajině dosáhnout alespoň částečného vítězství a že situace na Donbasu na východě země je „velmi složitá“.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News optimisticky prohlásil, že válka skončí do konce roku a Ukrajina zvítězí.

„Výsledkem bude, že obnovíme ukrajinskou kontrolu nad celým územím, které jsme ztratili, a to včetně Donbasu a Krymu,“ řekl Budanov.

Zdroje:
ČTK, ČT24, ISW, Svobodná Evropa