Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Popírání covidu může ve výsledku zabíjet

Popírání covidu může ve výsledku zabíjet
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Zdravotní sestru z přetížené sokolovské nemocnice Lucii Raškovou popírači covidu doslova hrozně štvou. „Nejradši bych jim nafackovala,“ říká. Každý den musí sledovat utrpení, které nemoc způsobuje.

Některé bludy na sociálních sítích Lucii Raškové, jak říká, úplně drásají nervy. Ani její kolegyně ze sokolovské covidové interny, lékařka Alice Novotná, nemá pro popírače žádné pochopení. Jejich tvrzení mohou ve výsledku zabíjet, řekla ČTK.

„Všude od těch popíračů slyšíme, že je to kampaň, že covid neexistuje nebo že určitě nezabíjí, a přitom tady vidíte i mladý chlapy nebo ženský, jak se perou o život,“ říká zdravotní sestra, která v sokolovské nemocnici pracuje už 17 let. Ještě nikdy ale nezažila to, co na začátku letošního roku, kdy Sokolovsko naplno zasáhla britská mutace koronaviru. Jen za leden a únor v nemocnici zemřelo téměř 200 lidí, násobně více než obvykle v takovém období.

Nejde však zdaleka jen o statistiku, ale hlavně o každodenní osobní zkušenost s utrpením a smrtí zcela rozličných lidí s rozličnými příběhy. „Ty lidi opravdu existují, leží tady. Nálezy na plicích jsou jasné, ti lidé se dusí,“ říká s tím, že na výplody popíračů už sama na sociálních sítích ani nereaguje, protože to podle ní nemá vůbec cenu.

I dnes ji ale občas překvapí, že takové komentáře píšou také lidé, které dobře zná. „Já jsem si o svých kamarádech, které znám odmalička, myslela, že to jsou normální lidi, ale pak vidím, co jsou schopni vyplodit na facebooku za bludy.“

Až tak razantní postup by zřejmě nevolila doktorka Novotná, i když i podle ní jsou výroky popíračů zcela „mimo mísu„“. „Štve mě to hrozně. Je to pro mě nepochopitelné,“ dává najevo své emoce. „Ty lidi jsou bez jakékoliv zodpovědnosti a šíří tvrzení, která mohou ve výsledku zabíjet. Lidi si to přečtou, část jich tomu uvěří a inspiruje je to nedodržovat nějaká opatření,“ obává se.

Nárůst hospitalizací

V neděli stoupl v Česku počet pacientů s nemocí covid-19 ve vážném stavu na 1728, což je o 155 více než před týdnem. Hospitalizovaných bylo 7979, skoro o 500 více než předchozí neděli. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Šíření covidu-19 v neděli zpomalilo. Přibylo 3923 potvrzených případů nákazy, což bylo o 660 nově nakažených méně než předešlou neděli. Mírně klesl i podíl nových případů na celkovém počtu provedených testů.

Počty hospitalizovaných v posledních týdnech skokově narostly. Ještě na konci ledna jich bylo podle ministerstva kolem 5500. Minulý týden v úterý 2. března již přesáhl počet hospitalizovaných 8500, což bylo nejvíc od začátku epidemie loni v březnu.

Statistiky ministerstva navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak vyšší. K dnešnímu ránu bylo podobně jako v předchozích dnech podle ministerstva volných jen 14 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) v Česku a 25 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Tento týden bude z hlediska vytíženosti lůžek na JIP nejkritičtější, řekl v neděli ministr zdravotnictví Jan Blatný v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Záložních lůžek jsou podle Blatného až stovky, ale problémem je nedostatek personálu. Situaci chce ministr řešit povoláním ambulantních specialistů a mediků.

V neděli zpomalil nárůst množství nakažených koronavirem v Česku. Kromě celkového počtu nových případů klesl i podíl pozitivních testů na 32,8 procenta. V sobotu činil podíl nově potvrzených případů na počtu testů 42,2 procenta a předchozí neděli zhruba 34 procent. Provedeno bylo přes 10 000 PCR testů na koronavirus a více než 30 000 antigenních testů. Dohromady tak bylo otestováno více lidí než před týdnem.

Od 27. prosince loňského roku se v Česku proti covidu-19 očkuje. Od té doby k nedělnímu večeru bylo celkem podáno asi 830 000 dávek vakcín a přes 262 000 lidí již dostalo obě potřebné dávky. V neděli bylo podáno 9578 dávek, asi třikrát více než předchozí neděli. Stále byl ale počet očkovaných o víkendu výrazně nižší než v pracovních dnech, kdy bylo v minulém týdnu denně podáno až skoro 35 000 dávek vakcín. Ministr Blatný minulý týden vyzval k urychlení očkování o víkendech.

Zdroje: