Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Škola pro pastýřky chce nastolit rovnoprávnost na španělském venkově

Škola pro pastýřky chce nastolit rovnoprávnost na španělském venkově
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Kurz pro pastýřky chce řešit zásadní problém španělského venkova, totiž fakt, že ženy se odsud velmi často stěhují do měst a venkovské oblasti se potýkají s vylidňováním. Škola chce nabídnout ženám v době pandemie nové uplatnění v oboru, kde tradičně převládá mužské zastoupení.

Péče o stáda je v zemi dlouhodobě doménou mužů. Nová iniciativa se teď snaží situaci změnit zavedením první pastevecké školy pro ženy. Pastevecká škola v severním regionu Kantábrie má ženám nabídnout oporu v pracovní oblasti, kde převládá mužské zastoupení, a zároveň pomoci venkovským oblastem, trpícím výrazným vylidňováním.

„Existují tu také jiné pastýřské školy, které mohou ženy navštěvovat,“ popisuje Susana Pacheco, která za novou pastýřskou institucí stojí. „Ale rozdíl je v tom, že jsme to promysleli právě z pohledu žen. Právě proto se u nás mluví také o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, vytváření sítě vzájemné podpory a spolupráce.“

Projekt je podporován Španělskou asociací proti vylidňování, což je národní organizace, která se snaží posílit oblasti, kde klesá hustota populace.

To, že je škola zaměřená právě na ženy, vychází z poznání, že právě ony opouštějí venkovské oblasti mnohem častěji než muži. V důsledku toho tu velmi rychle stárne populace, uvedla Lidia Díaz z Asociace. „Vesnice jsou maskulinizovány, je to krok zpět.“ Demografická situace je v severní oblasti regionu katastrogická, na každých 100 dětí připadá 149 seniořů. Jde problém objevující se napříč španělským venkovem.

Původní druhy zvířat i využití dronů

Kurz pastevectví trvá devět měsíců a zahrnuje skoro 500 hodin školení a každý měsíc celý víkend praktické výuky zaměřené na oblast hor a hlubokých údolí v Kantábrii. Patří sem i kurz udržitelného zemědělství, spojující tisícileté tradice, jako je chov původních druhů hospodářských zvířat, s nejnovějšími technologickými pokroky, třeba s použitím dronů na sledování dobytka, který se zatoulá. Důležitá je tu rovnováha mezi prací a soukromým životem. Ženy mohou přivést svoje děti na různé praktické kurzy, jako je včelařství, výroba sýra nebo udržitelný cestovní ruch.

Přihlášené ženy popisují, že mezi důvody patří hledání klidného pasteveckého života na venkově a vyčerpanost životem ve městech, ale i touha po změně u žen, které překonaly násilnické vztahy.

Dokud budou nabídky zaměstnání atraktivnější v městských oblastech, je tu jen malá naděje, že se trend vylidňování venkova zvrátí, uvádí zakladatelka školy Pacheco. „Ženy vždy pracovali ve venkovském prostředí, ale často jen s malým uznáním,“ dodává. „Vnímáme školu jako projekt sociální transformace — chceme posílit postavení žen i důstojnost této (pastevecké) práce.“

Zdroje: