Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Polský premiér prodlouží platnost nulové DPH u potravin

Polský premiér prodlouží platnost nulové DPH u potravin
Mateusz Morawiecki | zdroj: Profimedia

Polský premiér Mateusz Morawiecki se rozhodl podepsat dekret prodlužující platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin. Platnost nulové sazby měla vypršet na konci roku, podle vládního mluvčího ji však premiér prodlouží o jedno čtvrtletí.

Za premiérovým rozhodnutím stojí podle vládního mluvčího skutečnost, že polský Sejm, který je dolní komorou parlamentu, pozastavil přijetí nového zákona o nulové sazbě DPH u potravin. „Chtěli jsme, aby byl zákon přijat, protože se obáváme, že nový ministr financí by mohl rozhodnutí zvrátit,“ uvedl mluvčí. „Prodlužujeme nulovou DPH o čtvrtletí v očekávání, že Sejm v tomto období příslušný zákon přijme,“ dodal.

Nová polská vláda pod vedením Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) koncem listopadu složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se ale, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, kde PiS sice zůstává nejsilnější stranou, ale po říjnových volbách přišlo o většinu.

Polsko loni v únoru sazbu DPH u některých základních potravin, například mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, snížilo z pěti na nula procent ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci. Mezi českými spotřebiteli jsou nákupy v Polsku v poslední době velmi populární kvůli relativně nízkým cenám řady zboží.

Polský Sejm ve čtvrtek schválil návrh zákona o zmrazení cen energií na první polovinu příštího roku. Návrh nyní míří do Senátu, tedy horní komory polského parlamentu.

Zdroje: