Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Polský prezident pověří sestavením nové vlády současného premiéra Morawieckého

Polský prezident pověří sestavením nové vlády současného premiéra Morawieckého
Andrzej Duda | zdroj: Profimedia

Polský prezident Andrzej Duda v dnešním večerním televizním projevu oznámil, že pověří sestavením nové vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Ta sice zvítězila v říjnových parlamentních volbách, ale ztratila většinu potřebnou pro potvrzení kabinetu a vládnutí.

Dosud vládnoucí Právo a spravedlnost, které je u moci od roku 2015, získalo v posledních volbách ve 460členném Sejmu - dolní komoře parlamentu - 194 křesel a podle médií je nepravděpodobné, že najde koaličního partnera.

Všeobecně se očekává, že příští vládu bude schopna sestavit koalice proevropských stran pod vedením někdejšího polského premiéra a šéfa Evropské rady Donalda Tuska. Občanská koalice (KO), Třetí cesta a Nová levice získaly dohromady 248 křesel v Sejmu a daly už dříve najevo, že chtějí kabinet vytvořit.

V dolní komoře parlamentu bude také krajně pravicová Konfederace.

Duda, blízký spojenec národně konzervativního Práva a spravedlnosti, před volbami dával najevo, že sestavením vlády pověří zástupce té strany, která volby vyhraje. Nedávno za vážné kandidáty na premiéry Duda označil Tuska a Morawieckého.

Podle polské ústavy je prvním krokem při formování vlády rozhodnutí prezidenta pověřit někoho sestavením kabinetu, který musí následně schválit parlament. Poté může hlava státu jmenovat premiéra a vládu. Pokud kabinet nezíská podporu zákonodárců, šanci sestavit vládu dostane od Sejmu jiný kandidát.

„Pokud mise Mateusze Morawieckého selže, Sejm představí jiného kandidáta na předsedu vlády a já ho okamžitě pověřím sestavením kabinetu, uvedl dnes Duda. Dosavadní premiér bude mít dva týdny na to, aby přesvědčil poslance k vyslovení důvěry.

Morawiecki prezidentovi za pověření poděkoval, dále jej ale nekomentoval. Dudovo rozhodnutí přivítal mluvčí PiS Rafal Bochenek, který ho na sociální síti X označil jako „potvrzení dlouholeté ústavní tradice“ Polska.

Lídři stran připravených vytvořit koaliční vládu v čele s Tuskem se po Dudově rozhodnutí shodovali, že je příliš nepřekvapilo. „Většina je známá a my klidně pracujeme na svém,“ uvedl na síti X v narážce na přípravy vlády spolupředseda Třetí cesty Wladyslaw Kosniak - Kamysz. Jeho kolega Szymon Holownia prohlásil, že neměl velká očekávání, a proto není zklamán.

Tusk krátce před prezidentovým projevem řekl, že se stane premiérem, ať se hlava státu rozhodne jakkoliv. „Tato hra... zbytečně vystavuje polské zájmy citelným ztrátám, ale... nic to nezmění,“ uvedl. Podle agentury Reuters dříve naléhal na Dudu, aby neotálel s jeho pověřením sestavit vládu, a argumentoval tím, že zdržení by mohlo poškodit šance na odblokování finančních prostředků EU určených pro Polsko, které Brusel zmrazil kvůli sporu o polské soudní reformy.

Zdroje: