Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Polčák pozastavil členství ve STAN, známost s Redlem podle něj ubližuje hnutí

Polčák pozastavil členství ve STAN, známost s Redlem podle něj ubližuje hnutí
„Plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ poznamenal Polčák | zdroj: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil členství v hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Odmítl srovnání s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem, který je mezi obviněnými v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Dřívější známost s dalším obviněným, podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, ale podle Polčáka ubližuje hnutí. Uvedl to v dnešním tiskovém prohlášení. O mandátu europoslance se nezmínil.

Kvůli kontaktům s Redlem rezignoval k 30. červnu také ministr školství Petr Gazdík. Polčák zdůraznil, že stejně jako on není aktérem kauzy kolem pražských městských zakázek.

„Odmítám, abychom byli s Petrem Gazdíkem dáváni na roveň s Petrem Hlubučkem. Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ poznamenal Polčák.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v neděli v České televizi uvedl, že s Polčákem bude budoucnost řešit pražská organizace Starostů. Zmínil, že by u něj uvítal podobné vyvození politické odpovědnosti jako u Gazdíka.

„Zdůrazňuji, že známost s Michalem Redlem nikdy neovlivnila mé politické kroky. Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou. Rozhodně jsem ani nepropojoval pražské politiky z různých stran s lidmi z Redlova okolí,“ uvedl europoslanec.

Je přesvědčen o tom, že vyšetřování a další informace jeho slova potvrdí. „Stejně jako Česká advokátní komora (ČAK) a také Ústavní soud potvrdily skutečnosti, na které jsem upozorňoval v souvislosti s právní pomocí obcím v okolí vrbětického areálu,“ dodal.

Polčák rezignoval v březnu na funkci místopředsedy STAN kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. ČAK začátkem června dospěla k závěru, že zákon ani stavovské předpisy Polčák neporušil.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Hlubuček, jemuž bylo členství ve STAN následně pozastaveno, hlavou skupiny byl podle kriminalistů zlínský podnikatel a lobbista Redl. Oba skončili ve vazbě.

Zdroje: