Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Pokud by Polsko odeslalo Leopardy Ukrajině, Berlín by nic nenamítal

Pokud by Polsko odeslalo Leopardy Ukrajině, Berlín by nic nenamítal
Annalena Baerbocková a Olaf Scholz | zdroj: Profimedia

Pokud by Polsko odeslalo tanky německé výroby Leopard Ukrajině, Berlín by nic nenamítal, uvedla dnes německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ve vysílání francouzské stanice LCI. Německý kancléř Olaf Scholz přitom dosud dodávky tanků Leopard Kyjevu třetími zeměmi odmítal. Německý ministr obrany Boris Pistorius pak ve vysílání ARD řekl, že očekává brzké rozhodnutí o dodávce tanků na Ukrajinu, ať už bude jakékoli.

Polský premiér Mateusz Morawiecki přitom dnes dopoledne agentuře PAP řekl, že Polsko je připraveno poslat Ukrajině tanky Leopard 2 i bez souhlasu Berlína, a německou pozici označil za „nepřijatelnou“.

„Nikdo nám zatím tuto otázku nepoložil. Ale pokud by nám ji položili, nepostavili bychom se proti,“ řekla Baerbocková prostřednictvím tlumočnice do francouzštiny. Moderátor se jí znovu zeptal, zda tím skutečně myslela odeslání Leopardů, a Barbocková to potvrdila. „Ano, pochopil jste mě správně,“ řekla ministryně, která byla v Paříži na společném zasedání francouzské a německé vlády.

Varšava chce podle Morawieckého vybudovat menší koalici, která bude ochotná Ukrajině napadené Ruskem dodat tanky a další vybavení. Varšava podle polského premiéra jedná se zhruba 15 zeměmi, které jsou připravené dodat Kyjevu moderní tanky a techniku i bez souhlasu Berlína, píše Le Figaro, podle nějž chce Polsko Kyjevu poslat až 14 tanků Leopard.

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu v pátek na setkání na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Tanky Leopard má v držení řada zemí NATO, ale jejich přesun na Ukrajinu vyžaduje souhlas Berlína.

Pistorius uvedl, že Německo neučiní ukvapené rozhodnutí, protože vláda musí zvážit mnoho faktorů, včetně důsledků pro bezpečnost německého obyvatelstva.

„Postoj Německa je nepřijatelný. Válka začala už téměř před rokem. Nevinní lidé umírají každý den a ruské bomby ničí ukrajinská města,“ řekl Morawiecki. „Co dalšího Německo potřebuje, aby otevřelo oči a začalo jednat tak, aby to odpovídalo potenciálu německého státu?“ dodal polský premiér. Ukrajina a Evropa válku vyhrají, ať už s Německem, nebo bez něj, uvedl.

Německo je podle Morawieckého ekonomicky a vojensky silná země a nemusela by použít všechny své zdroje, ale jen jejich část. „Berlín by neměl oslabovat nebo sabotovat činnost ostatních zemí,“ řekl Morawiecki.

Zdroje: