Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Ve vysokých kruzích na Ukrajině se množí korupční aféry, Zelenskyj slíbil přísnější postup

Aktualizováno: Ve vysokých kruzích na Ukrajině se množí korupční aféry, Zelenskyj slíbil přísnější postup
Volodymyr Zelenskyj na společné tiskové konferenci s Charlesem Michelem v Kyjevě | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém tradičním večerním projevu v neděli prohlásil, že korupce v zemi nebude tolerována, a slíbil podniknout rozhodnější kroky k jejímu odstranění. „Aby bylo jasno - naše země se nevrátí k praktikám obvyklým v minulosti, k tomu, jak žili různí lidé blízcí státním institucím,“ řekl Zelenskyj.

Ukrajina je dlouhodobě sužována korupcí; na žebříčku nevládní organizace Transparency International se v roce 2021 umístila 122. ze 180 zemí. Z evropských zemí dopadlo hůř už jen Rusko na 136. místě. Evropská unie stanovila protikorupční reformy jako jeden z klíčových požadavků pro členství Ukrajiny v EU. Agentura Reuters připomněla, že v poslední době se objevily zprávy o úplatkářství a dalších korupčních aférách ve vysokých politických a vojenských kruzích.

Zelenskyj v projevu rovněž oznámil, že přijal rezignaci náměstka ministra, který čelí vyšetřování v souvislosti s přijetím úplatku. Prezident činitele neidentifikoval, podle médií se ale jednalo o náměstka ministra pro místní rozvoj Vasyla Lozynského. Ten údajně dostal úplatek 400 000 dolarů za nákup generátorů na řešení energetické krize v zemi.

Zelenskyj svým videoposelstvím reagoval i na zprávy médií o předraženém nákupu potravin pro vojáky. Ceny prý byly třikrát vyšší než v maloobchodě. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dostal pozvánku do parlamentu, aby sporné nákupy potravin pro armádu vysvětlil. Ministerstvo obrany obvinění označilo za falešná.

K další Putinově rezidenci byl dopraven systém protivzdušné obrany, píší média

U Putinovy rezidence v Novgorodské oblasti se objevil systém protivzdušné obrany Pancir-S1, píší média s odvoláním na zprávu ruského nezávislého portálu Agentstvo. Protiletecký systém stojí zhruba šest kilometrů od rezidence ruského prezidenta už několik týdnů, uvedl web Agentstvo s tím, že se o tom dozvěděl od místních obyvatel.

Podle jednoho z místních je systém v bojové pohotovosti a anténa jeho radaru se otáčí. U komplexu jsou neustále nejméně tři vojáci.

Systém údajně stojí ve vesnici Jaščerovo u města Valdaj, poblíž kterého se nachází Putinův letní dům. V oblasti přitom nejsou žádné potenciální strategické cíle nebo objekty kritické infrastruktury, podotkl portál.

Minulý týden se na sociálních sítích objevil neověřený záznam, na němž je údajně vidět systém Pancir-S1 u Putinovy oficiální rezidence Novo-Ogarjovo u Moskvy.

Další neověřené video zachycuje jeřáb, jak týž systém zvedá na střechu budovy ministerstva obrany. Kreml spekulace o posilování protivzdušné obrany v Moskvě minulý týden odmítl komentovat, k nové zprávě ohledně umístění systému u rezidence ve Valdaji se zatím nevyjádřil.

Ministři zahraničí EU schválili dalších 500 milionů eur na zbraně pro Kyjev

Evropská unie uvolní dalších 500 milionů eur (12 miliard korun) na dodávky zbraní pro Ukrajinu, která již 11. měsíců čelí ruské agresi. Ministři zahraničí členských zemí dnes schválili v pořadí sedmou půlmiliardovou platbu z unijního mírového fondu. O shodě informovalo švédské předsednictví Rady EU. Unie přidá i 45 milionů eur na výcvik ukrajinských vojáků, který zahájila na konci loňského roku.

Evropský blok již od počátku ruské agrese na Ukrajině uvolnil z Evropského mírového nástroje (EPF) 3,1 miliardy eur na nákupy zbraní a dalšího vojenského materiálu pro Kyjev a na zřízení výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. V prosinci rozhodly unijní země, že do fondu přidají dvě miliardy eur, aby z něj mohly dále podporovat Ukrajinu, ale i další, zejména mimoevropské země.

„Zůstáváme pevni ve své podpoře ukrajinských ozbrojených sil,“ napsalo na twitteru švédské předsednictví ke schválení další platby.

Ministři se na ní museli shodnout jednomyslně a Maďarsko podobně jako v minulosti naznačovalo výhrady. Maďarský ministr Péter Szijjártó však během schůzky uvedl, že jeho země schválení peněz blokovat nebude.

Tématem jednání byly i přímo zbraně, které chtějí členské státy Kyjevu dodávat. Aktuálně největší debaty vedou o dodávkách tanků německé výroby, které část zemí v čele s Polskem poskytnout chce, klíčové Německo se však zatím jednoznačně nevyjádřilo. Řada států před schůzkou na Berlín naléhala, aby jejich dodávání neblokoval. 

Zdroje: