Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Počet případů covidu v ČR za celou epidemii přesáhl milion

Počet případů covidu v ČR za celou epidemii přesáhl milion
Covid oddělení ve Slezské nemocnici v Opavě | zdroj: Profimedia

Od 1. března loňského roku, kdy se v Česku objevili první lidé pozitivně testovaní na koronavirus, bylo potvrzeno 1 003 657 případů covidu-19. Úmrtí nakažených bylo zaznamenáno za celou dobu epidemie 16 683. Z nemoci se vyléčilo asi 894 000 lidí.

V úterý přibylo 9057 nakažených, zhruba o 130 méně než před týdnem. Podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů byl ale zhruba stejný jako předchozí úterý, a to 29,1 procenta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Množství hospitalizovaných v úterý proti předešlému týdnu kleslo o zhruba čtyři stovky na 5811, z nichž asi 1000 je ve vážném stavu.

Lidé, kteří se již dříve nakazili a z covidu-19 se pak vyléčili, jsou po nějakou dobu proti nemoci imunní. Názory odborníků na délku imunity se různí. Například podle studie britské vládní zdravotní agentury Public Health England, která byla zveřejněna v lednu, jsou lidé imunní nejméně pět měsíců po prodělání nemoci. Studie barcelonského výzkumného ústavu IrsiCaixa, zveřejněná loni v prosinci, zase předpokládá délku imunity nejméně půl roku.

Provedeno bylo dohromady přes 6,3 milionu testů na koronavirus. Z toho bylo téměř 4,7 milionu přesnějších PCR testů a zhruba 1,7 milionu rychlejších antigenních testů.

Vědci z České statistické společnosti v pondělí uvedli, že Česko neumí získat a zpracovat data o šíření covidu-19. Stát podle nich mimo jiné nemá relevantní informace právě o výskytu protilátek v populaci po prodělání nemoci. Bývalý ministr zdravotnictví a nyní poradce premiéra Roman Prymula v lednu řekl deníku Právo, že covid-19 v Česku prodělaly možná už tři miliony lidí. V dnešních Hospodářských novinách mluvil o stejném čísle i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Z našich (modelů) i z modelů jiných skupin, které pracují s otevřenými daty, vychází, že celkový počet nově nakažených je pravděpodobně až třikrát vyšší. Celkem by to tedy mohly být až tři miliony nakažených,“ řekl deníku.

Situace v číslech

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Zdravotníci k úternímu večeru podali celkem téměř 295 000 dávek vakcíny a téměř 55 000 lidí dostalo obě potřebné dávky. V úterý bylo podáno přes 12 000 dávek vakcín, skoro o 2000 méně než předchozí úterý.

V úterý bylo provedeno v Česku přibližně 29 000 PCR testů na koronavirus a přes 27 000 antigenních testů. Množství testů bylo zhruba stejné jako za předchozí úterý. Také podíl pozitivních testů byl přibližně stejný jako minulý týden. V uplynulých týdnech podíly pozitivních testů značně kolísají. Od poloviny ledna se pohybovaly v jednotlivých dnech od zhruba 23 procent až po 31 procent.

Rozkolísané jsou i počty lidí, kteří skončili kvůli covidu-19 v nemocnici. Například v sobotu 30. ledna kleslo množství hospitalizovaných na asi 5400, zatímco v pondělí vystoupalo až nad 6100. V úterý zase hospitalizovaných ubylo na zhruba 5800. Od začátku roku, kdy počet pacientů s covidem-19 prudce stoupl až na skoro 7500, ale hospitalizovaných i přes občasné výkyvy postupně ubývá.

Nemoc covid-19 se v posledních dnech nejvíce šíří na Chebsku a Sokolovsku. Za uplynulých sedm dní bylo na Chebsku zaznamenáno v přepočtu na 100 000 obyvatel 1139 případů covidu-19 a na Sokolovsku 1108 případů.

Zdroje: