Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Po poradě s ukrajinskou ambasádou Pospíšil „doporučí“ zrušit koncert Nětrebkové

Po poradě s ukrajinskou ambasádou Pospíšil „doporučí“ zrušit koncert Nětrebkové
Anna Nětrebková | zdroj: Profimedia

Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) doporučí Obecnímu domu, aby se nekonal říjnový koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Doporučení ještě neznamená zrušení koncertu, o dalším postupu se bude jednat jak s Obecním domem, tak v pražské koalici, řekl ČTK Pospíšil po dnešním jednání se zástupci ukrajinské ambasády. Rozhodnutí je pouze v kompetenci vedení městské akciové společnosti Obecní dům. Její ředitel Vlastimil Ježek ve čtvrtek serveru Seznam Zprávy řekl, že zatím neviděl přesvědčivý argument ke zrušení představení.

Nětrebková má vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, 16. října.

„Ukrajinská strana mi sdělila, že pěvkyně je exponentkou režimu a důvěrnicí prezidenta (Vladimira) Putina a podporovala jej. Je zařazena na sankční seznam sestavený bezpečnostními složkami a ratifikovaný prezidentem, není to jen nějaký seznam ministerstva kultury,“ řekl Pospíšil.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala. „Ukrajinská strana její omluvu považuje za účelovou,“ řekl Pospíšil.

Pro Pospíšila z jednání vyplývá, že doporučí zrušení koncertu. Nyní ještě čeká na dopis z ukrajinské ambasády, který bude shrnovat všechny její argumenty. Poté o tom bude jednat s Obecním domem i v koalici. „Nic nám (ukrajinská ambasáda) nediktuje, jen říkají svůj názor. A já si myslím, že je nutné brát ohled na názor partnerů a spojenců. A ani já nikoho do ničeho netlačím, je to mé doporučení,“ dodal Pospíšil.

Ježek ve čtvrtek uvedl, že čeká, až mu své stanovisko magistrátní koalice, potažmo Pospíšil, dají černé na bílém. O problému chce vést veřejnou diskusi, řekl. Zároveň mu dosud nikdo nepředložil dostatečně pádné argumenty k tomu, aby koncert odvolal. Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, ve středu řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. V případě zrušení koncertu, který je už z 80 procent vyprodán, by agentura i umělkyně prý žádaly kompenzace.

Zdroje: