Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ruský Rosatom definitivně ukončil působení v Česku

Ruský Rosatom definitivně ukončil působení v Česku
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ruský státní jaderný koncern Rosatom definitivně ukončil svou činnost v Česku. Stalo se tak rok a čtvrt po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Tuzemská pobočka firmy byla nyní vymazána z obchodního rejstříku, všichni její zaměstnanci odešli už dříve. Svoji činnost utlumila i komunikační agentura, která pro Rosatom pracovala. Zůstaly po ní dluhy, informoval Deník N.

Rosatom se v minulosti ucházel o stavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany, z tendru ho vláda vyřadila po odhalení ruské role při výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

Dosud v Česku působil odštěpný závod maďarské pobočky, která v poslední době fungovala jako centrum jaderné společnosti ve střední Evropě. Samotný Rosatom ovšem byl v Česku neaktivní už několik měsíců. Podle Deníku N společnost vyklidila své kanceláře v Praze na konci loňského roku.

Rosatom v minulosti patřil mezi zájemce o stavbu nového reaktoru v Dukovanech. Ještě před zahájením tendru však společnost tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) vyřadila v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Do tendru nakonec byly přizvány firmy Westinghouse z USA, EDF z Francie a KHNP z Jižní Koreje. Společnost ČEZ, která má tendr na starosti, nyní čeká na jejich finální nabídky.

Zdroje: