Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Peter Pellegrini ohlásil kandidaturu na slovenského prezidenta, je favorit

Peter Pellegrini ohlásil kandidaturu na slovenského prezidenta, je favorit
Peter Pellegrini ohlásil kandidaturu na prezidenta | zdroj: TASR / Profimedia

Předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini dnes podle očekávání ohlásil, že se bude ucházet o prezidentský úřad. Nejpopulárnější slovenský politik je podle většiny průzkumů favoritem přímé prezidentské volby, jejíž první kolo bude 23. března.

Sondáže ukázaly, že Pellegriniho hlavním soupeřem bude exministr zahraničí a kariérní diplomat Ivan Korčok. Slovenští politici už dali najevo, že prezidentská volba bude pokračováním souboje z loňských předčasných parlamentních voleb mezi nynějšími vládními stranami v čele s premiérem Robertem Ficem a opozicí.

„Když mluvím o politické připravenosti prezidenta, mám za sebou dlouholeté zkušenosti z ústavních funkcí v tomto státě,“ prohlásil Pellegrini v Banské Bystrici, ze které pochází stejně jako Korčok.

Pellegrini v minulosti roky působil ve Ficově straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), kdy zastával vysoké politické funkce a v letech 2018 až 2020 byl premiérem. Po porážce Směru-SD v parlamentních volbách v roce 2020 Pellegrini spolu s desítkou poslanců z Ficovy strany vystoupil a založil vlastní stranu Hlas-SD, která pak vedla žebříčky preferencí. Později Hlas-SD ovšem začal ztrácet a v předčasných volbách z konce loňského září, které vyhrál Směr-SD, skončila Pellegriniho strana na třetím místě.

Pellegrinimu už dříve slíbil podporu při prezidentské kandidatuře čtyřnásobný premiér a předseda Směru-SD Fico, jenž před deseti lety ve volbě prezidenta neuspěl. Naopak šéf třetí vládní strany SNS Andrej Danko oznámil, že se sám bude ucházet o prezidentskou funkci.

Osmačtyřicetiletý Pellegrini podporuje návrhy vlády na změny ve slovenském trestním právu, které už kritizoval Evropský parlament i úřad evropského veřejného žalobce. Jako opoziční politik Pellegrini nepodpořil mezivládní dohodu se Spojenými státy o obranné spolupráci. Na rozdíl od bývalého vedení slovenského ministerstva obrany zase tvrdil, že Bratislava vyčerpala možnosti vojenské pomoci Ukrajině, která se od předloňského února brání ruské vojenské invazi. Nynější Ficův kabinet zastavil dodávky zbraní Kyjevu ze zásob slovenské armády.

Vůči Pellegrinimu se už začal vymezovat Korčok, který je podobně jako současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zastáncem liberální demokracie a který se účastní stávajících protivládních demonstrací v souvislosti s plánem kabinetu snížit trestní sazby, zrušit elitní útvar prokuratury a zkrátit promlčecí doby trestných činů.

„Není nic špatného, když někdo bude představovat rovnováhu vůči tomu, co vláda dělá. V takových situacích, jako to vidíme dnes, je třeba být protiváhou,“ řekl dnes novinářům Korčok, kterého v kandidatuře už podpořilo například nejsilnější opoziční hnutí Progresivní Slovensko.

Naopak Pellegrini rovnováhu moci označil za pokračování konfliktu a při dnešním ohlášení své prezidentské kandidatury zdůraznil heslo „Slovensko už potřebuje klid“.

Korčok byl ministrem zahraničí v letech 2020 až 2022 jako nestraník za nyní opoziční stranu Svoboda a Solidarita, předtím v diplomacii a ve vedení ministerstva zahraničí pracoval také za bývalých vlád Směru-SD.

Pellegrini, který už dříve čelil narážkám slovenského expremiéra Igora Matoviče či lidí na satirických webech ohledně své možné jiné než heterosexuální orientace, v projevu při ohlášení prezidentské kandidatury řekl, že někomu osud umožní naplnit touhu založit vlastní rodinu a jinému nikoliv. „S nikým nesdílím společnou domácnost. Nikdy jsem své soukromí netahal do politiky. Dnes upřímně všem říkám, že když dostanu jejich důvěru, nebude mě během výkonu prezidentské funkce doprovázet první dáma ani žádná jiná osoba,“ uvedl.

V případě zvolení hlavou státu hodlá Pellegrini rezignovat na funkci předsedy Hlasu-SD a do křesla šéfa sněmovny navrhne buď ministryni hospodářství Denisu Sakovou nebo ministra investic, regionálního rozvoje a informatizace Richarda Rašiho.

Dřívější sondáže ukázaly, že Pellegrini by v očekávaném rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb Korčoka porazil. Podle lednového průzkumu agentury AKO by vyhrál se 40,6 procenta hlasů rozhodnutých voličů první kolo volby, Korčok skončil v této sondáži na druhém místě s podporou 37,7 procenta. Třetí příčku s preferencemi osm procent obsadil exministr spravedlnosti a někdejší šéf slovenského nejvyššího soudu Štefan Harabin, který má svými postoji blíže ke stranám nynější vládní koalice než ke Korčokovi. Podpora Danka dosáhla 1,5 procenta.

Kampaň před slovenskými prezidentskými volbami začala minulý týden, kdy Pellegrini z titulu své funkce šéfa sněmovny stanovil termín hlasování Slováků o novém prezidentovi. Současné hlavě státu skončí pětiletý prezidentský mandát v polovině června a Zuzana Čaputová už loni ohlásila, že se o znovuzvolení ucházet nebude. Termín pro podání kandidátních listin pro prezidentské volby skončí 30. ledna.

Zdroje: