Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Podle polské ministryně EK potvrdila, že Polsko může čerpat 76 miliard eur z fondů

Podle polské ministryně EK potvrdila, že Polsko může čerpat 76 miliard eur z fondů
Didier Reynders a Bogdan Klich | zdroj: Profimedia

Evropská komise potvrdila, že Polsko splňuje poslední tři podmínky nezbytné pro čerpání 76 miliard eur (1,88 bilionu korun) ze strukturálních fondů, uvedla dnes na síti X polská ministryně pro rozvojové fondy a regionální politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová. Brusel zatím informaci oficiálně nepotvrdil. Prostředky se týkají programů do roku 2027. EU finance určené Varšavě zmrazila během předchozí polské vlády kvůli pochybnostem o kvalitě právního státu.

„Máme potvrzení od Evropské komise - Polsko splňuje poslední tři podmínky nutné pro plnou mobilizaci strukturálních fondů - 76 miliard eur na realizaci programů do roku 2027,“ uvedla Pelczyńská-Nalenczová.

V polovině prosince se v Polsku ujal vlády nový proevropský kabinet vedený premiérem Donaldem Tuskem, který chce vztahy s Bruselem zlepšit a slíbil také obnovení právního státu. Tusk v polovině prosince po setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou informoval o tom, že EU pošle Polsku do konce roku 2023 prvních pět miliard eur. Varšava prostředky dostala 28. prosince.

Reynders doufá, že reformy nové polské vlády podpoří i prezident Duda

Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders doufá, že reformy s cílem obnovit právní stát v Polsku, které prosazuje nová proevropská vláda, podpoří všichni hráči, včetně konzervativního prezidenta Andrzeje Dudy. Představitel Evropské komise to řekl dnes při návštěvě Varšavy, během které jednal s několika polskými ministry.

Kabinet vedený Donaldem Tuskem slíbil, že napraví reformy, které v justici v posledních letech zavedla vláda národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle Evropské komise porušují principy právního státu, zejména ohrozily nezávislost polské justice.

Kvůli změnám v soudnictví zavedeným v letech 2015 až 2023 Brusel zmrazil Varšavě výplatu desítek miliard eur z evropských fondů, včetně unijního fondu na obnovu ekonomik po pandemii covidu-19.

„Vidíme, že nová vláda je plně odhodlaná obnovit právní stát v Polsku,“ citovala Reynderse agentura PAP. Jde podle něho o změnu, kterou v Bruselu „radostně přijímají“. Ocenil také rozhodnutí Tuskovy vlády přistoupit k evropské prokuratuře. „To garantuje, že peníze z rozpočtu EU budou v Polsku odpovídajícím způsobem chráněny před podvody,“ uvedl.

Polský prezident Duda ale patří ke spojencům Práva a spravedlnosti a není vyloučené, že změny, které bude chtít prosadit Tuskova vláda, vetuje. Reynders řekl, že pokud se tak stane, „Brusel a Varšava uvidí, co mohou ohledně zmrazených peněz udělat“.

S polským ministrem spravedlnosti Adamem Bodnarem Reynders jednal o tom, co má Polsko udělat, aby Evropská komise zrušila proceduru, kterou proti němu v prosinci 2017 zavedla na základě článku sedm unijních smluv kvůli riziku závažného porušení vlády práva. Tento postup může skončit pozastavením hlasovacích práv v EU.

Deník Financial Times dnes napsal, že Brusel a polská vláda pro případ prezidentského veta „pracují na alternativních způsobech“, jak vyplacení peněz zajistit. Debatují o kombinaci „legislativních a nelegislativních opatření“

Zdroje: