Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Směr, Hlas a SNS podepsaly koaliční smlouvu o vzniku slovenské vlády

Směr, Hlas a SNS podepsaly koaliční smlouvu o vzniku slovenské vlády
Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko po podpisu koaliční dohody v Bratislavě | zdroj: TASR / Profimedia

Předsedové tří politických stran na Slovensku, které se po zářijových parlamentních volbách dohodly na vytvoření nové vlády, dnes podepsali koaliční smlouvu. Dohodu uzavřely dvě sociálnědemokratické strany, Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), a nacionalistická Slovenská národní strana (SNS). Kandidáty na členy nového kabinetu nová vládní koalice zatím nezveřejnila; podle šéfa Směru-SD Roberta Fica vedení stran budou tyto kandidáty teprve schvalovat.

Z vyjádření koaličních politiků vyplynulo, že novým premiérem by měl být Fico, který tuto funkci v minulosti zastával už třikrát. Fico před novináři také řekl, že očekává náročnou komunikaci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou ohledně jmenování členů nové vlády. Vymezil se rovněž proti nevládním organizacím; Bratislava podle něj bude v zahraniční politice více zohledňovat národní zájmy.

K podpisu koaliční smlouvy přistoupila trojice stran v závěru dvoutýdenní lhůty, kterou Čaputová dala na vytvoření parlamentní většiny Ficovi, jehož strana volby vyhrála. Směr-SD, Hlas-SD a SNS, jež dohromady získaly 79 křesel ve 150členné sněmovně, už minulý týden uzavřely memorandum o plánu společně vytvořit nový kabinet a o rozdělení míst ve vládě.

Směr-SD a SNS dlouhodobě vystupují proti vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi a kritizují rovněž protiruské sankce.

„Vstup do vlády neznamená s ohledem na tíživou ekonomickou situaci procházku růžovou zahradou,“ řekl po podpisu koaliční smlouvy předseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Fico by uvítal, pokud by ustavující schůze sněmovny po volbách byla příští týden. Zopakoval, že by chtěl, aby nová vládní sestava zastupovala Slovensko na nadcházející schůzce státníků členských zemí Evropské unie 26. a 27. října.

Podle Fica nová slovenská vláda nebude měnit zahraničně-politickou orientaci země, ale více zohlední národní zájmy. „Ministerstvo zahraničních věcí už nebude mluvčím cizích zájmů,“ řekl. Opět se vymezil proti nevládnímu sektoru, když řekl, že skončila éra. kdy „v zemi vládly nevládní organizace“. Uvítal by přijetí zákona, aby nevládní organizace, které mají peníze ze zahraničí, musely nést označení zahraniční agent.

Fico uvedl, že nová vláda chce ozdravovat veřejné finance, které jsou ve špatném stavu, tak, aby neohrozila sociální standard v zemi a aby bylo možné realizovat velké investice. Odborníci už dříve upozornili, že původní návrhy Směru-SD ohledně snižování schodku veřejných financí jsou nedostatečné.

Strana evropských socialistů (PES) minulý týden pozastavila Směru-SD a Hlasu-SD členství, což zdůvodnila Ficovým odklonem od hodnot evropských socialistů a připravovanou vládní spoluprací se SNS, kterou evropští socialisté označili za krajně pravicovou. 

Zdroje: