Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Nově zvolenému prezidentovi Pavlovi přijela poblahopřát Čaputová

Aktualizováno: Nově zvolenému prezidentovi Pavlovi přijela poblahopřát Čaputová
Nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi přijela osobně pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová | zdroj: Profimedia

Nově zvolenému českému prezidentu Petru Pavlovi přišla do volebního štábu ve Foru Karlín pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Jeho vítězství označila za vítězství naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale silou, která může vést k vítězství, a to dokonce i v politice.

„Myslím si, že na světě nejsou dva národy tak blízké jako Češi a Slováci. Právě tato lidská blízkost je důvodem, proč se spolu těšíme při každé velké chvíli. A volba prezidenta a hlavy státu nesporně takovou velkou chvílí je,“ řekla Čaputová. „Já osobně mám mimořádnou radost, že v našem regionu a v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty a jejíž síla pramení z klidu,“ poznamenala.

Celé České republice popřála, aby se nikdo necítil jako poražený a aby dnešek lidé brali jako nový začátek a jako příležitost pro spolupráci. Dodala, že se velmi těší na spolupráci.

Pavel už dříve řekl, že bude chtít jet na první zahraniční cestu na Slovensko. Cestu by chtěl spojit také s návštěvou Ukrajiny, kam by rád jel právě s Čaputovou. Novinářům dnes ve svém štábu řekl, že v neděli bude telefonovat ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Očekává, že by mohli spolu probrat právě nápad na společnou cestu s Čaputovou. Dodal, že slovenská prezidentka iniciativu uvítala.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková řekla, že osobní blahopřání v jeho štábu nabídla Pavlovu týmu Čaputová. „S radostí jsme přijali,“ poznamenala.

Po výroku Babiše z volební kampaně, ve kterém zpochybnil případnou pomoc Polsku a pobaltským zemím při jejich případném vojenském napadení, Pavel slíbil, že do Polska pojede na druhou zahraniční cestu. S Dudou si dnes Pavel telefonoval. Polský prezident podle něj projevil zájem se co nejdříve sejít. Schůzky by se mohl zúčastnit i litevský prezident.

Zdroje: