Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Papež prosil boha, aby osvítil Rusy velikonočním světlem

Papež prosil boha, aby osvítil Rusy velikonočním světlem
Papež při velikonočním poselství. | zdroj: Profimedia

Papež František v neděli při tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad boji na Ukrajině a konfliktem v Izraeli a na palestinských územích.

Své poselství papež František zahájil obvyklými slovy: „Drahé sestry a drazí bratři, Kristus vstal z mrtvých.“

Věřící a národy papež vyzval, aby začali mezi sebou budovat větší důvěru. „Pospěšme si s překonáním hranic a nesvárů,“ řekl a vyzval k pomoci uprchlíkům a běžencům.

Může snad velikonoční světlo osvítit Rusy?

Při zmínce o válce na Ukrajině, kam loni v únoru vtrhla ruská armáda František prosil boha, aby pomohl „milovanému ukrajinskému lidu na cestě k míru“ a aby osvítil „velikonočním světlem ruský lid“.

Nejvyšší představitel katolíků žádal o útěchu pro zraněné i pro ty, kteří ve válce ztratili své drahé. „Učiň, aby se zajatci mohli vrátit ke svým rodinám ve zdraví a v bezpečí,“ řekl dále František, který v minulosti opakovaně vyzýval k ukončení konfliktu na východě Evropy.

Papež se v poselství přimlouval za mír mezi Izraelci a Palestinci. „Vyjadřuji hluboké znepokojení nad útoky, které se v posledních dnech odehrály (v Jeruzalémě) a které ohrožují atmosféru vzájemné důvěry a respektu, jež jsou nutné pro obnovu dialogu mezi Izraelci a Palestinci,“ řekl.

František zdůraznil, že si přeje, aby mír zavládl v Jeruzalémě a v celé Svaté zemi. Svatá země je termín používaný pro Izrael a historickou Palestinu, tedy pro oblast s velkým náboženským významem pro tři světová monoteistická náboženství (judaismus, křesťanství a islám).

Papež v tradičním velikonočním projevu zmínil i další krize – od občanské války v Sýrii či situaci v Barmě, kde vládne vojenská junta, přes ničivé zemětřesení v Turecku a v Sýrii až po neklidnou situaci na Haiti, v Barmě, Tunisku, Súdánu, anebo v Kongu.

František zmínil rovněž Nikaraguu, kde autoritářská vláda prezidenta Daniela Ortegy zakázala tradiční velikonoční procesí.

Poselství mezi tulipány

Ještě před poselstvím Urbi et orbi papež od 10:00 předsedal bohoslužbě na Svatopetrském náměstí, které se ve slunečném ale chladném počasí zúčastnilo podle vatikánské policie na 45 000 lidí. Po mši pak žehnal věřícím za jízdy po náměstí v papamobilu.

František byl minulý týden hospitalizován kvůli zánětu průdušek a z nemocnice byl propuštěn krátce před začátkem velikonočního týdne. V pátek se kvůli chladnému počasí nezúčastnil večerní křížové cesty u Kolosea. Při nedělním projevu předneseném vsedě šestaosmdesátiletý František až na několikeré zakašlání působil sebejistým dojmem.

Papežovo poselství, které začalo za slunečného počasí krátce po poledni, si na náměstí a v okolních ulicích vyslechlo na 100 000 lidí, informuje vatikánský rozhlas. Náměstí mělo letos bohatou výzdobou ze zhruba 35 000 květin, z nichž 15 000 tulipánů, které Vatikánu darovalo Nizozemsko.

Zdroje:
ČTK, ČT24, Urbi et orbi