Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 10°C Polojasno

Křížová cesta bez papeže. Františka od účasti zrazovali lékaři

Křížová cesta bez papeže. Františka od účasti zrazovali lékaři
Procesí u římského Kolosea. | zdroj: Profimedia

Papež František se v pátek kvůli chladnému počasí nezúčastnil večerní křížové cesty u římského Kolosea, kde si katolíci připomínali poslední hodiny života a smrt Ježíše Krista.

František byl uplynulou sobotu propuštěn po několika dnech z nemocnice, kde se léčil ze zánětu průdušek. Účast na procesí mu nedoporučili lékaři.

Agentura Reuters připomněla, že to je poprvé od jeho zvolení v roce 2013, co se papež obřadu křížové cesty, který obvykle trvá více než dvě hodiny, neúčastní. Dění v Koloseu sledoval ze své rezidence.

Šestaosmdesátiletý papež v pátek odpoledne nicméně vedl velkopáteční liturgii Památky umučení Páně ve Svatopetrské bazilice. Nepronesl ale homilii. Při bohoslužbě několikrát zakašlal, postřehla agentura AP.

Ve čtvrtek papež v rámci velikonočních obřadů umyl nohy dvanácti vězňům v zařízení pro mladistvé v Římě. Mytím nohou si katolíci připomínají na Zelený čtvrtek poslední večeři Ježíše Krista s apoštoly.

V sobotu večer by měl být papež František přítomen velikonoční vigilii. V neděli v poledne má potom přednést poselství Urbi et orbi (Městu a světu).

Zdroje: