Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nenasytná touha po moci plodí války, kázal papež o Vánocích

Nenasytná touha po moci plodí války, kázal papež o Vánocích
Papež František líbá jezulátko při štědrovečerní mši v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. | zdroj: Profimedia

(AKTUALIZOVÁNO 25. 12. 2022, 14.00) Papež František ve svých kázáních o Vánocích vyzýval k míru a upozorňoval na utrpení dětí.

V kázání při štědrovečerní mši v bazilice svatého Petra ve Vatikánu nejvyšší klerik pranýřoval „nenasytnost po bohatství a moci, která vede k válkám a ničí lidskou důstojnost“.

„Lidé v dnešním světě ve své nenasytnosti po moci a bohatství požírají i své blízké, své bratry. Kolik válek! A na kolika místech jsou stále pošlapávány svoboda a důstojnost,“ řekl papež. „Myslím především na děti, které pohlcují válka, chudoba a nespravedlnost,“ upozornil.

Papež s lítostí upozornil, že se vytrácí význam Vánoc, jejichž symbolem jsou strohá jeskyně v Betlémě a jesle, ve kterých je zobrazován narozený Ježíš.

„Kéž Pán osvítí mysl těch, kteří mají moc umlčet zbraně a okamžitě ukončit tuto nesmyslnou válku (na Ukrajině).“          Papež František v poselství Městu a světu

Na oslavy narození Ježíše se podle nejvyššího katolického klerika nabalil „velký konzumerismus“. Podle Františka jsou jedním z hlavních symbolů Vánoc jesle, které podle něj zobrazují „blízkost, chudobu, a konkrétnost“.

V tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) pak František v neděli kritizoval „nesmyslnou válku“ na Ukrajině a vyzval k jejímu ukončení.

„Kéž Pán osvítí mysl těch, kteří mají moc umlčet zbraně a okamžitě ukončit tuto nesmyslnou válku,“ řekl klerik před lidmi, kterých se na Svatopetrském náměstí shromáždily desítky tisíc.

Papež připomněl i další ozbrojené konflikty ve světě zejména na Blízkém východě nebo v Africe.

„Pomysleme zejména na děti, které po celém světě touží po míru. Podívejme se do tváří ukrajinských bratří a sester, kteří letošní Vánoce prožívají ve tmě, venku nebo daleko od svých domovů kvůli destrukci způsobené deseti měsíci války,“ prohlásil František.

Zdroje:
ČTK, AFP