Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Obviněný slovenský expremiér Fico odmítl vypovídat na policii

Obviněný slovenský expremiér Fico odmítl vypovídat na policii
Robert Fico čelí obvinění kromě jiného z trestných činů zneužití pravomocí a založení a podpory zločinecké skupiny | zdroj: Profimedia

Obviněný slovenský expremiér Robert Fico odmítl dnes vypovídat na policii ve své kauze, ve které čelí obvinění kromě jiného z trestných činů zneužití pravomocí a založení a podpory zločinecké skupiny.

Podle jeho advokáta Davida Lindtnera Ficovi nebylo vysvětleno usnesení o stíhání. Fico uvedl, že se k případu vyjádří později na tiskové konferenci.

Bývalý trojnásobný slovenský premiér a nyní poslanec Fico spolu se svým stranickým kolegou ze Směru-sociální demokracie (Směr-SD) a exministrem vnitra Robertem Kaliňákem jsou podezřelí ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům v době, kdy byli u moci.

Oba o své zmíněné funkce v kabinetu přišli během politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018. O dva roky později pak Směr-SD po porážce ve volbách skončil v opozici.

„Pan poslanec uvedl, že nechápe, co mu je kladeno za vinu. Nebyl nám vysvětlen obsah usnesení tak, abychom mu porozuměli a abychom věděli, proti čemu se máme bránit. Z tohoto důvodu pan poslanec využil svého práva a odmítl vypovídat,“ řekl Lindtner.

Policie podezírá Fica i Kaliňáka ze zneužívání institucí k diskreditaci politických oponentů, mezi nimi už bývalého prezidenta Andreje Kisky a někdejšího opozičního politika Igora Matoviče, který je nyní ministrem financí a předsedou nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Fico dříve označoval Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a na veřejnost unikly také neveřejné informace o Kiskově firmě. Na bývalého prezidenta prokurátor nedávno podal obžalobu v souvislosti s daňovou kauzou jeho firmy; Kiska, který Fica porazil v prezidentských volbách v roce 2014 a pak se vůči Ficovi politicky vymezoval, své stíhání označil za expremiérovu mstu.

Ještě tento týden by měl slovenský parlament rozhodovat o tom, zda vyhoví žádosti prokuratury na vazební stíhání Fica. Soudy na Slovensku podle ústavy nemohou poslat do vazby poslance parlamentu bez předchozího souhlasu sněmovny. Na Kaliňáka, který není poslancem, soud uvalil vazbu o uplynulém víkendu.

Zdroje: