Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Nový bič na nevládní organizace

Nový bič na nevládní organizace
Studentský protest proti maďarské vládě | zdroj: Profimedia

Maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem směle pokračuje ve své křížové výpravě proti svobodné občanské společnosti. Její poslední návrhy na změnu zákona by ji mohly dát perfektní nástroje proti tak nenáviděným neziskovým organizacím. Na boji s nimi staví premiér velkou část svojí populistické politiky. Kráčí maďarská společnost směrem k totalitě? 

Maďarský premiér Viktor Orbán se rozhodl uplést si nový a ještě větší bič, kterým by mohl zas o trochu brutálněji sešvihat svobodnou občanskou společnost, která narušuje jeho mocenské plány a dlouhodobě ho kritizuje.

Řeč je o legislativním balíčku nesoucím příznačné označení "STOP Soros" pojmenovaném podle amerického podnikatele a filantropa maďarského původu George Sorose, který je pro předsedu vlády už nějakou dobu veřejným nepřítelem číslo jedna a nejen v Maďarsku se na něj svádí kde co.

Návrh zákona, o němž se už delší dobu mluvilo, a který nedávno předložila maďarská vláda parlamentu, se ukázal být skutečně pořádným nákladem, co může pro spoustu nevládních neziskových organizací působících na území země znamenat likvidaci a úplné vytlačení z veřejného života.

Krvelačné nevládky

Podle zákona budou nevládní organizace, které jakkoliv pracují s uprchlíky, ať už právní pomocí, dobrovolnickými aktivitami, nebo monitorováním situace na hranicích, kvalifikovány jako "organizace podporující migraci".

Tímto zavádějícím cejchem označené organizace budou následně muset žádat o licenci maďarské ministerstvo vnitra, což může ve výsledku trvat až devět měsíců. Je tu samozřejmě také možnost, že ministerstvo odmítne přidělit licenci s odůvodněním, že činnost konkrétní "nevládky" považuje za bezpečnostní riziko.

Pokud bude ocejchovaná a zamítnutá organizace v činnosti pokračovat bez licence od vnitra, tak jí hrozí pozastavení daňového čísla, poté pokuta až ve výši takřka šesti tisíc eur za každou jednotlivou činnost, na niž je licence potřeba, a následně může být úplně zrušena a rozpuštěna. Pro "organizace podporující migraci" zákon také zavádí speciální podmínky na příjmy ze zahraničí, na které bude uvalena 25procentní daň.

A jakoby Orbánovi nestačila možnost své neposlušné nepřátele paralyzovat a ještě si z nich vysát trochu víc peněz, tak návrh obsahuje rovněž možnost zakázat jednotlivcům i organizacím vstup nejen do osmikilometrového hraničního pásma, ale i působení na celých teritoriích. Navíc cizinci, kteří budou usvědčeni z napomáhání ilegálním migrantům, mohou být z Maďarska vyhoštěni.

Jste placení Sorosem

Návrh zákona si pochopitelně vysloužil vlnu kritiky, především právě z řad nevládních neziskových organizací, ať už takových, které v Maďarsku působí a nové podmínky by se jich přímo týkaly, tak i těch, které se v zemi neangažují, nebo se nijak nezaměřují na práci s uprchlíky. V rámci solidarity s kolegy se tak například více než dvě stovky evropských nevládek připojilo k protestu, který uspořádala organizace Amnesty International. K akci se připojily také české organizace, jako například Člověk v tísni.

"Tento zákon by poskytl vládě bianco šek na to, aby se zaměřila na sebemenší záminky. Ve skutečnosti tyto návrhy nemají nic společného s ochranou národní bezpečnosti a hranic. Jen to všem, kteří svou prací pomáhají lidem v nouzi a odvážili se zvednout své hlasy, svazuje ruce a umlčuje je," vyjádřila se na účet zákona ředitelka Amnesty pro Evropu Gauri van Guliková.

Postup Maďarska, které se snaží omezit aktivity svobodné občanské společnosti, kritizují i někteří evropští politici. Do Viktora Orbána se obul například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, který maďarského premiéra označil za diktátora a kvůli zákonu začal volat po aktivaci článku 7 unijní smlouvy, jenž umožňuje zemi omezit některá členská práva v Evropské unii.

Na Asselborna se za to velmi dětinsky obořil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjárto, který lucemburského ministra nařkl z toho, že nemá rád Maďarsko a je placený Georgem Sorosem. No jo, už zase ten spiklenecký filantrop!

Uměle vytvoření nepřátelé jsou potřeba

Tento výkřik jasně ukazuje na úpadek maďarské politiky, která se momentálně stala především arénou pravicových populistů. Ty nepředstavuje pouze Orbánova strana Fidesz, jenž se drží u moci už od roku 2010, ale i druhá nejsilnější a ještě extrémnější strana v zemi Jobbik sdružující nacionalisty. Navíc nic nenahrává tomu, že by se na tom mělo cokoliv změnit během následujících parlamentních voleb, které Maďary čekají nyní v dubnu.

Většinová společnost v Maďarsku na laciné strašení záplavou migrantů a násilnou islamizací organizovanou spikleneckými neziskovkami a krvelačným Sorosem prostě slyší. Bohužel. Obyvatelé země jsou populistickou masáží, kterou Orbán a jeho svita rozjeli, zmatení a vystrašení už tak moc, že dle průzkumu dvě třetiny Maďarů věří v existenci Sorosovi politické strany, jenž by měla v následujících volbách kandidovat do parlamentu.

Přitom žádná taková strana neexistuje. Je to pouze nebezpečný dopad rozsáhlé propagandy a kampaně zaměřené proti americkému podnikateli, navíc placené ze státních peněz.

A zatímco společnost věnuje pozornost uměle vytvořeným vnějším i vnitřním nepřátelům, které jim vláda naservírovala jak na zlatém podnose, v Maďarsku vesele pokračuje již osmým rokem utahování šroubů, což se netýká jen nevládních neziskových organizací, ale například i státních médií a soudnictví, kde všude strana Fidesz stačila protlačit své lidi.

Můžeme tak sledovat vznik novodobé evropské diktatury v přímém přenosu, o to děsivější je, že se jedná o jednu ze zemí Evropské unie. Návrh zákonů proti nevládním organizacím je jen dalším z mnoha kroků, kterými Maďarsko s úsměvem na tváři kráčí do pekel.

Zdroje:
Vlastní