Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Nová britská premiérka v prvním projevu slíbila opatření proti růstu životních nákladů

Nová britská premiérka v prvním projevu slíbila opatření proti růstu životních nákladů
Liz Trussová při prvním projevu ve funkci ministerské předsedkyně | zdroj: Profimedia

Nová britská premiérka Liz Trussová ve svém prvním projevu v roli ministerské předsedkyně slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. V dnešním vystoupení před tradičním londýnským sídlem britských premiérů v Downing Street se také zavázala, že začne řešit krizi přetíženého veřejného zdravotnictví.

Trussová prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které „brzdí“ Británii. Země podle ní čelí vážným globálním překážkám kvůli pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,“ řekla Trussová.

Svému předchůdci Borisi Johnsonovi, kterého dnes vystřídala v premiérském křesle, ministerská předsedkyně poděkovala za to, že dokončil brexit, že pomohl se zavedením vakcín proti onemocnění covid-19 v Británii a že se postavil Rusku, které zaútočilo na sousední Ukrajinu.

První oficiální projev Trussové v premiérské funkci poznamenal prudký déšť a chvíli nebylo jasné, zda se vystoupení odehraje před Downing Street 10, nebo se bude muset přesunout dovnitř. Kvůli zdržení v dopravě a přeháňkám nakonec Trussová vystoupila později, ovšem hovořila pod širým nebem tak jak se plánovalo, neboť pršet přestalo. Před jejím příjezdem se v Downing Street davy novinářů, představitelů vládní Konzervativní strany i pracovníků úřadu vlády ukrývaly pod deštníky. Zaměstnanci premiérského úřadu střídavě vynášeli a schovávali řečnický pultík, ale nakonec ho vrátili před číslo deset a těsně před premiérčiným příjezdem osušili mikrofony.

Trussová po projevu krátce zapózovala fotografům se svým manželem Hughem O’Learym, než vstoupila do premiérského sídla. Nyní ji čeká sestavování vlády a oficiální jmenování nových členů kabinetu.

Sedmačtyřicetiletou bývalou ministryni zahraničí dnes do funkce jmenovala královna Alžběta II. na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu přijala rezignaci Borise Johnsona.

profimedia-0719975822 Alžběta II. jmenovala Liz Trussovou britskou premiérkou na zámku Balmoral | zdroj: Profimedia

Trussová jako premiérka vzešla z vnitrostranického hlasování konzervativců, kteří jí dali přednost před exministrem financí Rishim Sunakem. Po Margaret Thatcherové a Therese Mayové je Elizabeth Trussová třetí ženou v čele britské vlády a 15. ministerským předsedou za dobu vlády Alžběty II.

Politický redaktor webu Independent Andrew Woodcock v rozhovoru s BBC uvedl, že nový britský premiér má běžně čas užít si po svém uvedení do funkce krátkou dobu hájení. Trussová ale podle něj vejde „přímo do hurikánu“. „Lidé čelí chudobě, firmám hrozí krachy. Potřebujeme řešení velice, velice rychle,“ řekl Woodcock.

Nová premiérka bude mít k řešení krize slabší politický mandát než její předchůdci, podotkla agentura Reuters s odkazem na výsledky vnitrostranického hlasování. Trussová zvítězila menším náskokem než kterýkoli z jejích předchůdců, což naznačuje, že bude muset vynaložit velké úsilí, aby sjednotila vládní stranu, která je hluboce rozdělená a zaostává v průzkumech veřejného mínění.

Zdroje: