Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Britský ministerský předseda se vrací ke svému pluhu

Britský ministerský předseda se vrací ke svému pluhu
Odcházející britský premiér Boris Johnson se loučil se sídlem v londýnské Downing Street | zdroj: Profimedia

K podpoře nastupující premiérky Liz Trussové vyzval dnes ráno odcházející šéf britské vlády Boris Johnson, když se loučil s premiérským sídlem v londýnské Downing street. Před cestou ke královně Alžbětě II. do Skotska Johnson vyzdvihl ekonomické, politické i diplomatické úspěchy své vlády.

Premiér, který z úřadu odchází předčasně přes triumfální vítězství svých konzervativců ve volbách v prosinci 2019, dnes prohlásil, že jako „nosná kosmická raketa, která udělala svoji práci, se nyní lehkým pádem vrátí zpět do atmosféry a spadne do odlehlého regionu v Pacifiku“.

Kancelář britského premiéra dnes na svém twitterovém účtu sdílela video, na kterém Johnson s manželkou Carrie prochází chodbou premiérského sídla za hlasitého potlesku úředníků a zaměstnanců těsně před tím, než Johnson vyšel ven černými dveřmi čísla deset a vystoupil se svojí řečí.

„Jako Cincinnatus se nyní vrátím ke svému pluhu,“ řekl Johnson závěrem projevu s odkazem s římského vojáka a politika z pátého století př.n.l., který zachránil zemi před invazí a poté se „vrátil k pluhu“ na vlastní hospodářství. Do politiky se nicméně později po letech znovu vrátil.

Po několikaminutovém projevu se končící premiér společně s manželkou Carrie, která v růžových šatech zářila mezi tmavě oděnými a viditelně dojatými Johnsonovými spolupracovníky, odebrali k premiérskému Range Roveru, kde Johnson, zatím naposledy jako premiér, zapózoval pro fotografa. Poté zamířil na základnu britského letectva Northolt u Londýna, odkud odletěl do Skotska.

Johnson svou rezignaci na premiérský post oznámil v červenci poté, co četné politické skandály vyústily v krizi důvěry britské veřejnosti v jeho osobu.

Předseda konzervativního Výboru 1922 Graham Brady v pondělí oznámil výsledky vnitrostranického hlasování, z něhož vzešla Liz Trussová jako šéfka Konzervativní strany a nová britská premiérka.

Trussová i Johnson míří do Skotska na zámek Balmoral, kde Alžběta II. Johnsona oficiálně odvolá z funkce a posléze se zeptá Trussové, zda je připravena sestavit vládu.

Po přijetí u královny Trussová už jako premiérka v odpoledních hodinách Johnsona v Downing street vystřídá a pronese svůj první projev.

Zdroje: