Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Lidé si nechtějí nechat od vlády nařizovat, co mají jíst, říká kandidátka na britskou premiérku

Lidé si nechtějí nechat od vlády nařizovat, co mají jíst, říká kandidátka na britskou premiérku
Liz Trussová na návštěvě farmy v Newton Abbotu | zdroj: Profimedia

Britská ministryně zahraničí a kandidátka na premiérku Liz Trussová se zavázala, že se vzdá vládních plánů omezit nezdravá jídla s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru. Podle agentury Reuters také slíbila, že nezavede žádné nové daně a opatření na nezdravé potraviny. Slibem se patrně snaží získat přízeň členů Konzervativní strany, kteří začnou brzy hlasovat pro svého nového lídra.

Británie již v dubnu 2018 zvýšila daně u potravin s vysokým obsahem cukru. Do tažení proti obezitě se ale naplno pustila poté, co dosluhující premiér Boris Johnson prodělal onemocnění covid-19 a byl přesvědčený, že právě jeho nadváha přispěla k těžkému průběhu nemoci.

Vláda poté oznámila nová opatření, včetně zákazu televizní a internetové reklamy na nezdravá jídla před devátou hodinou večer, zákaz akcí „kup jedno, dostaneš druhé zdarma“ právě pro nezdravá jídla a rovněž povinnost pro některé restaurace uvádět na jídelních lístcích, kolik má daný pokrm kalorií. Letos v květnu však odložila zavedení některých z těchto pravidel kvůli rostoucím životním nákladům až na říjen příštího roku.

„S těmito daněmi je konec,“ řekla Trussová v rozhovoru pro Daily Mail. „Bavit se o tom, jestli by někdo měl nebo neměl koupit nabídku dva za cenu jednoho? Ne. Toho je rozhodně dost,“ dodala.

Trussová uvedla, že Britové chtějí, aby se vláda soustředila na věci, jako je zajištění dobrého dopravního spojení, infrastruktury a zkrácení čekacích listin na zdravotní péči. „Nechtějí, aby jim vláda říkala, co mají jíst,“ řekla.

Součástí zákazu mělo být také omezení bezplatného doplňování nealkoholických nápojů v restauracích. Opatření, které má zakázat umisťování cukrovinek a dalších nezdravých potravin u pokladen, má být zavedeno už v říjnu.

Skoro každý třetí dospělý obyvatel Británie je obézní, uvedla před časem agentura Reuters. V Česku ohrožuje obezita 18,5 procenta lidí, z toho téměř 20 procent mužů a 18 procent žen, uvedl Český statistický úřad s odkazem na údaje z roku 2017.

Průzkumy veřejného mínění mezi členy Konzervativní strany, kteří budou volit svého nového předsedu a příštího premiéra země, ukazují, že Trussová vede před svým soupeřem, bývalým ministrem financí Rishim Sunakem. Jméno vítěze bude oznámeno 5. září.

Trussová získala v boji o post premiéra podporu bývalé sokyně Mordauntové

Trussová v pondělí získala podporu někdejší sokyně v boji o vedení strany i vlády Penny Mordauntové. Náměstkyně ministryně obchodu a někdejší ministryně obrany Mordauntová vypadla z interního hlasování Konzervativní strany o budoucím lídrovi jako poslední. S Trussovou teď soupeří už jen Sunak.

„V tomto souboji jsem skončila třetí a dlužím vám jasný postoj, nebudu korouhvičkou, která se otáčí ve větru,“ řekla Mordauntová. Rozhodování bylo podle ní obtížné, protože si cení obou kandidátů. „Viděla jsem dost na to, abych věděla, kdo je osoba, které budu věřit. Je jí Liz Trussová,“ řekla politička, která v interní volbě získala 105 hlasů, zatímco Trusová 113.

Trussové dal v pátek veřejně přednost respektovaný ministr obrany Ben Wallace, v pondělí získala podporu ministra financí Nadhima Zahawiho.

Zdroje: