Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Netanjahu v Gaze řekl, že Izrael bude pokračovat až do vítězství nad Hamásem

Netanjahu v Gaze řekl, že Izrael bude pokračovat až do vítězství nad Hamásem
Izraelský premiér Benjamin Natanjahu poprvé od vypuknutí současné války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím navštívil Pásmo Gazy | zdroj: Profimedia

Izrael bude pokračovat až do vítězství nad Hamásem, prohlásil premiér Benjamin Natanjahu v palestinském Pásmu Gazy, kam se podle serveru The Times of Israel (ToI) vypravil poprvé od vypuknutí současné války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím. Mezi stranami konfliktu pokračuje třetím dnem čtyřdenní příměří, jehož součástí jsou dodávky humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy i výměny Hamásem odvlečených rukojmí a Izraelem držených palestinských vězňů.

Netanjahu podle ToI navštívil izraelské vojáky na severu palestinské oblasti. „Vynakládáme veškeré úsilí, abychom dostali zpět naše rukojmí, a nakonec je vrátíme všechny,“ uvedl premiér na videu zveřejněném jeho úřadem, na kterém je šéf vlády vidět v ochranné vestě a přilbě obklopen izraelskými vojáky.

„V této válce máme tři cíle: zlikvidovat Hamás, dostat zpět všechna naše rukojmí a zajistit, aby se Gaza opět nestala hrozbou pro Stát Izrael,“ prohlásil dále Netanjahu. „Budeme pokračovat až do konce, až do vítězství. Nic nás nezastaví a jsme přesvědčeni, že máme moc, sílu, vůli a odhodlání dosáhnout všech válečných cílů, a také toho dosáhneme,“ dodal.

Podle jeho úřadu premiér při své cestě navštívil jeden z tunelů, které Hamás vybudoval v podzemí Pásma Gazy. Do palestinské oblasti Netanjahua podle ToI doprovodili někteří izraelští činitelé včetně šéfa jeho kanceláře Cachiho Bravermana nebo vojenského tajemníka Aviho Gila.

Zdroje: